Niet alleen je zintuigen, maar je hele lichaam is gevoelig voor prikkels. Je brein moet deze prikkels allemaal verwerken, wat veel energie kost en waardoor je continu alert blijft. Wanneer je een deken of een laken over je heen legt, is een groot deel van je lichaam minder gevoelig voor externe prikkels.
Lichaamstemperatuur in de nacht
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Een dekentje houdt ons dan warm. “Rond 3 à 4 uur in de ochtend warmt ons lichaam weer op, maar ook dan is het belangrijk om nog bedekt te zijn. Als je naakt ligt, wordt het verschil tussen de lichaamstemperatuur en de kamertemperatuur te groot”, verduidelijkt Annelies Smolders.
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
De reden waarom je niet zonder deken kunt slapen
"Meestal gaan we naar bed nadat we de hele dag druk zijn geweest of net hebben gedoucht. We zijn dan vochtig en klam en dan koel je enorm af doordat je transpireert." Dit gebeurt geleidelijk en op een gegeven moment zul je het dan koud krijgen.
Slapen in je ondergoed zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich kunnen ontwikkelen, zeker als je slaapt in een synthetische onderbroek van een niet-ademende stof. Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Met mooi weer kunt u het dekbed buiten hangen zodat het 's avonds weer lekker fris is. Hang uw dekbed echter niet in de zon; de temperatuur in het dekbed kan dan al snel oplopen tot 70 graden! Bij dergelijke temperaturen wordt de natuurlijke vochtigheid aan het dons onttrokken.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Mocht je het verschil tussen een deken en dekbed niet precies weten: een dekbed heeft pockets, gevulde vakken dus. Een deken bestaat uit 1 geheel en is niet gevuld. Een deken dubbelvouwen IN de hoes wordt afgeraden, omdat de warmte daar in kan blijven hangen en je daardoor risico op warmtestuwing hebt.
Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm. Mocht het bedje van jouw baby afwijkende afmetingen hebben, is het iets om even goed op te letten bij het aanschaffen van een deken.
Een gewone deken voelt eerst koud aan, omdat de lichaamswarmte de binnenzijde van de deken eerst moet opwarmen. Een elektrische deken zorgt ervoor dat de deken reeds warm aanvoelt van bij het eerste contact met het lichaam. Molton onderdekens worden op het matras gelegd om (transpiratie) vocht op te nemen.
De meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn: Een warme omgeving. Het zou kunnen dat uw beddengoed te warm is, de kamertemperatuur te hoog is of dat u te warme nachtkleding draagt. Het zweet verdampt moeilijk in uw bed en daardoor blijven uw zweetklieren actief.
Nachts rond een uur of 4/5 ligt de temperatuur van ons lichaam op zijn laagste punt. Dit is rond de 36 graden. Vervolgens stijgt onze lichaamstemperatuur naar het hoogtepunt van bijna 38 graden, die aan het eind van de middag bereikt wordt. Daarna wordt de daling weer ingezet.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen. Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Allereerst zou de kans op urineweginfecties en schimmelinfecties direct afnemen. Een onderbroek kan ervoor zorgen dat microben en overtollig vocht zich hier verzamelen. Hierdoor wordt er een perfecte omgeving voor candida gecreëerd. Dit is een schimmel die infecties kan veroorzaken.