Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Water voor je darmen
Voor een goede spijsvertering is elke dag een anderhalf tot twee liter water drinken belangrijk. Dat is best veel, dus wissel water af met thee, koffie en bijvoorbeeld soep. Als je last hebt van je darmen, bijvoorbeeld omdat je diarree hebt, dan is het belangrijk om nog meer te drinken.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Drink water
Je darmen hebben genoeg water nodig om zichzelf schoon te spoelen. Bovendien nemen vezels uit je voeding ook water op, waardoor ze opzwellen. Het volume dat daardoor ontstaat, is een seintje voor de spieren rond de darmwand om te gaan knijpen, en zo krijg je geen verstopping!
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
“Heb je slaapproblemen als gevolg van stress? Dan is het aan te raden om voedingsmiddelen als knoflook, uien, prei, asperges en bananen te eten. Daarmee vul je je darmen op een natuurlijke manier aan met prebiotica. Je kunt ook prebiotica nemen in de vorm van supplementen, maar echte voeding heeft de voorkeur.”
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Melk kan leiden tot maag-darmklachten bij patiënten met prikkelbare darmsyndroom (PDS). Er zijn aanwijzingen dat A2 melk van oerkoeien (wat een ander soort eiwit bevat dan normale melk) minder maag- darmklachten geeft.
Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
Meestal verergeren de klachten in de loop van de dag en na het eten. Maar ook met een lege darm ervaren mensen met PDS een opgeblazen gevoel. Ook ervaren mensen met deze klachten vaak winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Wanneer de darmwand beschadigd raakt, worden er minder goede stoffen opgenomen en kunnen er schadelijke stoffen binnenkomen. Dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd. Om schade aan de darmwand te meten wordt de zonuline test aangevraagd. Je kunt de darmwand herstellen door een speciaal dieet te volgen.
Drink bij een vezelrijk dieet veel water, minimaal twee liter per dag, dit zorgt ervoor dat de onverteerde vezels opzwellen waardoor je een soepele ontlasting krijgt. Begin de dag met havermout en een stuk fruit.
Bij darmspoelen wordt water ingebracht in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hierdoor komt het water samen met de ontlasting vrijwel gelijk weer naar buiten. Het darmspoelen wordt gedaan met een spoelkatheter. Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht.
Het assortiment kruidentheeën die hun nut reeds bewezen bestaat uit thee van de senna-plant, munt-, gember-, paardenbloem-, zwarte, en kamillethee. Zulke smaakjes vind je in bijna elk land ter wereld, waardoor je een eerste middel tegen constipatie vrijwel altijd ter beschikking hebt.
Naast vitamines en mineralen bevatten appels gezonde koolhydraten en vezels. Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Yakult past heel goed in een gezonde levensstijl. Veel topsporters gebruiken dan ook Yakult. Yakult kan de stoelgang verbeteren bij personen die gevoelig zijn voor verstopping. Ook kan Yakult bijdragen aan een evenwichtige darmflora door een toename van het aantal lactobacillen.