De overvloed aan rottend voedsel zorgt ervoor dat de vliegen zich in een hoog tempo kunnen voortplanten. Ze leggen hun eitjes erin en van daaruit verspreiden ze zich verder. Gebrek aan hygiëne en het niet op tijd legen van afvalbakken leidt ertoe dat er zich een steeds grotere vliegenplaag in huis kan voordoen.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen komen in huizen omdat het lichter of warmer is dan buiten. En er hangen lekkere etensgeurtjes. Maak dus horren voor de ramen. En een vliegengordijn voor de deur.
„Ze zijn op zoek naar een plek waar het droog is en waar ze geen natuurlijke vijanden hebben”, zegt Smit. Buiten het huis is dit bijvoorbeeld in struiken of onder bladeren of dakpannen, maar binnen kan het overal zijn. „Vaak zie je ze overdag rondom de lamp vliegen.
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Vliegen hebben vaak eitjes gelegd in rottende etensresten en weggegooid vlees dat over de datum heen is. Een oplossing om dit te voorkomen is door de vuilniszakken goed dicht te knopen. Vliegen krijgen zo niet de kans om in de zakken te kruipen en hier hun eitjes te leggen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.
Hoe lang leven vliegen in huis? Vliegen hebben geen lang leven. Een huisvlieg leeft gemiddeld 2 tot 4 weken. Over het algemeen worden de vliegen niet ouder dan 5 weken.
Klustervliegen in huis op zolder of kamers
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
Insecten zien dankzij hun bolle ogen vol deeloogjes, die alle richtingen opstaan, hun hele omgeving. Daarom ziet een vlieg je bijna altijd aankomen, van welke kant je hem ook besluipt.
Een vliegenplaag ontstaat vooral in de zomer en kent verschillende oorzaken. Zo komen dikke blauwgroen vleesvliegen in de zomer vooral af op organisch afval in de kliko en kadavers van dieren. In beide materialen leggen de vliegen honderden eitjes en die ontwikkelen zich razendsnel.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Ze verstoppen zich voor hun winterslaap meestal in kieren en gaatjes. Bijvoorbeeld in spouwmuren, rolluikkasten of bergingen. Daarom zie je ze vaak alleen op zonnige en warme winterdagen, als ze met z'n allen op de ramen gaan zitten.
De eitjes komen uit na ongeveer 1 tot 3 dagen. Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt circa 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt kruipt het imago uit de pop. De vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.
Zo voorkom je maden
Maden houden van vochtige plekken en met behulp van kranten en/of stro zorg je dat de bodem droog blijft. Wikkel vlees of vis in een krant of gooi het weg in een biologisch afbreekbaar zakje. Zo voorkom je dat vliegen eitjes leggen, waardoor je ook geen last krijgt van de larven.
De huisvlieg is degene die ons het vaakst bezoekt, ze gaan op zoek naar (rottend) eten of plantaardig afval om zich te voeden. Het is daarom dat ze op grote schaal voorkomen in onze omgeving. De huisvlieg voelt zich prima in donkere ruimten zoals onze huiskamers.
De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Ze moeten hier namelijk ook nog ook nog in die koude ijle lucht kunnen vliegen. Ze doen dit door extra lange halen te maken met hun vleugels, zodat ze extra veel kracht genereren die hen omhoogstuwt. Dat kan wel tot de omstandigheden van 9000 meter, volgens onderzoekers. Dat is even hoog als de Mount Everest.
De beet van de zwarte vlieg
De simuliden voeden zich normaal gesproken met de sappen van de groenten, maar de volwassen vrouwtjes van veel soorten zijn bloedzuigendDat wil zeggen, ze kunnen mensen en andere dieren bijten, net als muggen.
Daarnaast kan het helpen om dikkere kleding te dragen, zodat ze minder makkelijk door je kleding heen kunnen bijten. Tot slot is het ook verstandig om je in te sprayen met anti-insectenmiddelen om de dazen en andere stekende insecten op afstand te houden.