Er kan op de plek van de beet een kleine ontsteking ontstaan. Zware tekeninfecties kunnen tot bloedarmoede leiden. Het belangrijkste echter van een tekenbeet is dat deze ziektes kan overbrengen. Hemobartonella
Een teek kan bij een kat het volgende veroorzaken: koorts (lees ook: hond met koorts) moeheid, slaperig. slechte eetlust.
Teken voeden zich met het bloed van je kat en kunnen op deze manier een aantal ziekten overbrengen. In Nederland gaat het meestal om de ziekte Hemobartonella Felis. Deze ziekte leidt tot ernstige bloedarmoede en kan uiteindelijk zelfs tot de dood leiden.
Teken vullen zich met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.
Ze zetten zich meestal vast bij de oksels, liezen, buik, oren en staartaanzet van je kat. Ook populair zijn de poten, tussen de tenen, op borst of in de nek. Kortom; je kunt het beste je hele kat controleren.
Verwijderen met de vingers of met een normale pincet is niet aan de raden. Vaak blijft de kop van de teek in de huid. Dit kan tot wat reactie leiden. Het beste kunt u de teek verwijderen met een speciaal daarvoor bedoelde tekenpincet.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten? Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen.
Zowel naar katten als naar mensen. Bekende ziektes die de teek kan overdragen zijn Ehrlichiose, Babesiose en de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk om uw kat (én uzelf) tegen tekenbeten te beschermen.
De meest voorkomende teek die je bij huisdieren in Nederland ziet, is slechts een paar millimeter lang voordat hij zich voedt. Wanneer hij zich met het bloed van je huisdier heeft gevoed, groeit hij tot ongeveer een centimeter.
Een teek bijt zich vast aan het dier en zuigt zijn bloed. De beet zelf is niet pijnlijk en het dier merkt het meestal zelfs niet. Misschien heeft het wat jeuk en irritatie.
Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Borrelia-bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de kat.
De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
Hoe ziet een teek eruit bij een kat
Als je kat een dikke, lange vacht heeft, kan het zijn dat je de teek niet ziet. Een teek hecht zich met de kop vast in de huid. Ze zijn vooral goed zichtbaar als ze zijn volgezogen. Ze zien er een beetje uit als een bruine of grijze wrat met pootjes.
Verwijder de teek
De tang moet onder de teek worden geplaatst, zo dicht mogelijk op de huid van je kat. Draai de tang vervolgens rond, terwijl je voorzichtig aan de teek trekt om veilig het hele lichaam van de teek van je kat te verwijderen zonder erin te knijpen.
Probeer de kop alsnog met een pincet te verwijderen en raadpleeg een dierenarts als dat niet lukt. Als slechts kleine deeltjes van de snuit achterblijven is dit vaak ongevaarlijk. Vaak krijgt de kat dan op de plek van de beet een geïrriteerde huid.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Wanneer je naar een dierenarts gaat, kijk dan goed mee hoe je een teek nu precies verwijdert. De kosten voor het verwijderen van één of meerdere teken kost meestal zo rond de 30 à 35 euro.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek 'zichzelf leeg maakt' en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt. Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast.
Probeer de teek niet weg te krabben en gebruik geen alcohol of jodium. Je hebt een pincet of een speciale tekentang nodig: hiermee trek je de teek met een draaiende beweging uit je lichaam. Dat er een stukje achterblijft is niet erg.
Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.
Kun je dat voorkomen door de kleren een nacht in een emmer met water te zetten met de bedoeling de teken te verdrinken? Nee, dat lukt helaas niet. Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood.
Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen.