De galiameloen is een kruising tussen een suikermeloen en een cantaloupemeloen. Hij is groter dan de cantaloupemeloen en heeft een eigen smaak die meer in de buurt van de cantaloupe ligt. Het meest voorkomende gewicht is een kilo.
Om een meloen in parten te snijden, halveer je de vrucht eerst in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de kwarten vervolgens in gelijke dikke of dunne parten. Verwijder vervolgens de schil. Dit kun je ook met een kleiner mesje doen.
Een watermeloen is een zware jongen! De watermeloen kan wel 2,5 kg wegen.
De vruchten met de vorm van een rugbybal zijn redelijk groot en kunnen tot 2kg wegen. Het lichtgroene tot gele vruchtvlees is sappig, fris en zoet. Het aroma is iets minder sterk vergeleken met Charentais meloenen.
Vooral Cantaloupe-meloen is wereldwijd een van de gezondste meloensoorten.
Cantaloupe meloen
De cantaloupemeloen is ovaalvormig en heeft een licht geribbelde grijsgroene schil. Het vruchtvlees is oranje van kleur en smaak zoet en aromatisch. Deze meloensoort is perfect als tussendoortje of dessert.
Hoeveel watermeloen kun je eten? – Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor : ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Watermeloen bevat geen vet, levert weinig calorieën en is rijk aan vitamines en mineralen. Daarnaast bevat deze fruitsoort een grote hoeveelheid vocht. Dit zorgt ervoor dat je lange tijd een vol gevoel houdt. Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen.
Een portie watermeloen komt overeen met 150 gram.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Galiameloen bereiden & bewaren
Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Rijpe galiameloenen kun je het beste zo snel mogelijk consumeren. Ze zijn nog 1-2 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ook stukken en partjes galiameloen in de koelkast. Onrijpe meloenen kun je het beste buiten de koelkast bewaren, zodat ze kunnen narijpen.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Op zoek naar een ideaal tussendoortje voor je dieet? Dan zit je goed met de galiameloen. Want dat fruit bevat heel weinig calorieën, maar laat je wel met een vol gevoel achter. Geen dikmaker dus, die galiameloen.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
Het koolhydraatgehalte in watermeloen is bijna 7,2 g per 100 g. Hiervan zijn 6,2 g suikers zoals glucose, fructose en sacharose.
De meloen is eigenlijk geen fruit maar een groente, maar omdat het toch meer lijkt op een vrucht, wordt het verkocht en geconsumeerd als zachtfruit. De meloen is familie van de komkommer. Meloenen worden in veel landen in Zuid Europa verbouwd. Daarnaast groeien ze ook in de Nederlandse kassen.
Goed voor je huid
Watermeloen bevat vitaminen die helpen de huid soepel en veerkrachtig te houden, zoals vitamine A, B6 en C. Daarnaast helpt watermeloen je vochthuishouding op peil te houden en dat is goed voor je huid. En: je kunt watermeloen ook als vochtinbrengend gezichtsmasker gebruiken.
Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met overgewicht hun bloeddruk op een heel eenvoudige manier kunnen verlagen. En wel door watermeloen te eten. Stofjes in watermeloen blijken ervoor te zorgen dat de bloeddruk zowel in stressvolle situaties als in rust beter is.
Duurste meloen ter wereld
De zwarte Densuke-watermeloen, die alleen op het eiland Hokkaido wordt verbouwd en erg moeilijk te kweken is, spant wat dat betreft de kroon. Jaarlijks worden er maar een paar duizend exemplaren verkocht. De prijs kan oplopen tot wel 6000 euro.
De cantaloupe meloen is mooi rond, heeft een geelgroene schil en de binnenkant is knaloranje. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan de Italiaanse stad Cantalupa, waar hij voor het eerste verbouwd werd. Van alle meloensoorten is de cantaloupe de zoetste, daarom wordt hij ook wel eens suikermeloen genoemd.
Een galiameloen heeft zachter en sappiger vruchtvlees en smaakt zoeter dan de cantaloupe.