Ondernemers hoeven zich nu niet meer druk te maken over wisselkoersen en hebben geen omwisselkosten. Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen.
Van gulden naar euro
Sinds 28 januari 2002 kan er in Nederland alleen nog met de euro worden betaald. Voor de euro betaalden we in Nederland met guldens. De periode van 1 t/m 27 januari gold 2002 als een overgangstijd van gulden naar euro waarin veel geld is ingezameld.
Er zijn een aantal redenen voor de invoering van de euro. Zo moest de euro een einde maken aan schommelende wisselkoersen. Op de wereldmarkt was er behoefte aan een gemeenschappelijke Europese munt. En de euro maakt het makkelijker om prijzen te vergelijken.
Hertog Jan III van Brabant (1300-1355) was de vorst die het muntstuk hier introduceerde. In 1378 kwam in navolging van deze florijn de eerste Hollandse gulden in omloop door graaf Willem V. Hiermee was de trend gezet.
1 gulden is ongeveer 0,45 euro waard en kan nog tot 2032 worden ingeleverd bij De Nederlandsche Bank. Of je de guldens die je nog in een oude sok of een kluis hebt moet inruilen, hangt af van het soort geld.
Een bankbiljet van 40 gulden uit 1814 heeft op een veiling 73.000 euro opgebracht. Een recordbedrag, zegt de Nederlandsche Muntenveiling in Weesp. De eigenaar kocht het biljet in de jaren 90 voor omgerekend 20.000 euro.
Die koers is: EUR 1 = NLG 2,20371. Dus 1 gulden is ongeveer 45 eurocent waard.
Euro is goed voor de export
Onder andere door de euro is de export binnen Europa gemakkelijker geworden. Ondernemers hoeven zich nu niet meer druk te maken over wisselkoersen en hebben geen omwisselkosten. Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland.
Anderen denken dan juist weer met nostalgische gevoelens terug aan deze door Oxenaar ontworpen serie. Bekende biljetten die ingevoerd werden, waren de zonnebloem (50 gulden), snip (100 gulden) en de vuurtoren (250 gulden).
Waarom is de euro nu zo zwak? Een belangrijke verklaring is de oorlog in Oekraïne. Kort voor de uitbraak van het conflict in Oekraïne februari noteerde de euro nog 1,15 dollar, sindsdien zijn de groeivooruitzichten in de muntunie neerwaarts bijgesteld.
Nadelen: -Invoering Euro koste veel geld -staat kan niet veel meer investeren. -Grotere landen hebben meer te zeggen dan kleinere landen -geen politieke unie. -werkeloosheid neemt toe. -sociale voorzieningen gaan in een welvarend land achteruit.
De euro is gedaald ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in bijna negen jaar. De euro zakt door groeiende speculatie dat de ECB op korte termijn zijn stimuleringspakket verder gaat uitbreiden om deflatie in het eurogebied tegen te gaan. De euro is in een jaar tijd gezakt van $1,37 naar $1,18.
In Nederland zijn er nog zo'n 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, met een totale waarde van zo'n 440 miljoen euro. Dat aantal is de afgelopen jaren nauwelijks afgenomen.
Pas op 1 januari 2002 werd het zogenoemde chartale geld in omloop gebracht, ofwel de eurobankbiljetten en euromunten. Die vervingen de bankbiljetten en munten van de nationale valuta, zoals de Belgische frank en de Duitse mark, tegen vaste omrekeningskoersen.
Naast het bijdragen tot het brengen van diversiteit op de valutamarkt, vragen we ons misschien af waarom ze de euro niet gebruiken Laten we dit eens van naderbij bekijken: Bulgarije, de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Roemenië.
Een geschiedenis van onze munt sinds 1609. Hoe de gulden zijn rol als sleutelvaluta in Europa verloor, Frankrijk de hyperinflatie leerde kennen en de Engelsen tot 21 shillings per guinea kwamen. Wanneer de euro werkelijkheid wordt, zal men zich de Nederlandse gulden waarschijnlijk als sterke valuta herinneren.
De afgelopen 20 jaar, sinds de invoering van de euro, zijn de prijzen in het eurogebied stabiel geweest. Sinds 1 januari 1999 bedraagt de inflatie gemiddeld 1,7%. Dat is lager dan het gemiddelde inflatiecijfer in de afzonderlijke landen in de jaren zeventig, tachtig en negentig, toen de euro nog niet was ingevoerd.
Op een veiling van de Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) is een recordbedrag betaald voor een zilveren gulden uit 1867. De munt werd verkocht voor ruim honderdduizend euro. Volgens de MPO bracht een Nederlandse munt nooit eerder zoveel geld op.
Welke centjes zijn veel waard? Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003.
De euro heeft een vaste waarde vergeleken met de gulden, 1 EUR = 2.20371 NLG. Dat is uit het hoofd een beetje meer dan dubbel de waarde van een gulden.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen.