Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
De Nederlandse Patriots maken gebruik van zowel de oudere GEM-raket als de moderne PAC-3-raket. In totaal beschikt Nederland over een squadron met drie firing units. In december 2022 zegden de Verenigde Staten toe om MIM-104 Patriot-luchtafweer te leveren aan Oekraïne.
Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen.
Op die manier kan het volgens Ollongren een 'belangrijke bijdrage leveren aan de Oekraïense zelfverdediging'. De raketten die de Patriot afvuurt, zijn kostbaar. Elke PAC-3-raket kost zo'n 4 miljoen euro, een PAC-2-raket ongeveer 2 miljoen euro.
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
Koninklijke Luchtmacht
Nederland krijgt er in totaal 52. 4 MQ-9 Reapers (komen in 2022 binnen). 4 extra MQ-9 Reapers worden nog gekocht.
Heden. De luchtverdediging van de luchtmacht bestaat sinds 2004 uit vier Patriot-systemen verdeeld over het 802 en 803 Squadron met in totaal 160 MIM-104 Raytheon Patriot PAC-2-raketten.
Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Nederland heeft een beroepsleger dat in NAVO-verband het grondgebied kan verdedigen. Mocht er om wat voor reden weer behoefte komen aan het activeren van de dienstplicht, dan duurt het jaren voordat die weer is opgetuigd.
Operatie Active Fence of de Patriot-missie in Turkije is een militaire NAVO-missie die tot doel heeft Turkije te beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië tijdens de Syrische Burgeroorlog.
Een compleet lanceersysteem van Patriot raketten kost al snel $ 1 miljard zonder enige raket.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Specificaties. aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
Hoeveel T 90 tanks heeft Rusland? Rusland: ongeveer 931 T-90's.
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.
Nederland heeft op dit moment die beschikking over achttien Leopard 2-tanks, maar die worden geleaset van Duitsland.
De operationele kosten voor een enkele Artemis-lancering bedragen 4,1 miljard dollar. Dat is 2,2 miljard dollar voor het bouwen van een enkele raket, 568 miljoen dollar voor de grondsystemen, 1 miljard dollar voor Orion en 300 miljoen dollar voor de Europese servicemodule.
Raketten bestaan al eeuwen. Ze zijn uitgevonden in China, meer dan 800 jaar geleden. De eerste raketten waren erg eenvoudig – een kartonnen buis vol met buskruit die aan een geleidestaaf werd vastgemaakt – vergelijkbaar met het vuurwerk dat we tegenwoordig kennen.