Het is niet zo dat een bepaalde sterkte meteen betekent dat je een bril nodig hebt. Mensen met een sterkte van -0.25 kunnen al verschillende klachten ervaren waardoor het dragen van een bril wel degelijk aan te raden is. En dat terwijl iemand met een hogere sterkte juist weer weinig last kan hebben.
Visus. De visus geeft uw zicht aan met de gemeten correctie. Dat wil zeggen, hoe goed u in staat zult zijn om te zien met de gemeten sterkte. Bij normaal zicht is het zichtvermogen 1,0 in elk oog.
Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%). Een oog dat minder ziet dan normaal ziet bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.6 (60%), 0.5 (50%), 0.4 (40%), 0.3 (30%), 0.2 (20%), 0.1 (10%) of 0,05 (5%).
Een ruime meerderheid van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Op oudere leeftijd ontkomt bijna niemand hieraan.
Contactlenzen populair onder jongeren
Een op de tien kinderen van 10 jaar heeft een bril, rond 30 jaar hebben al vier op de tien personen een bril of contactlenzen. Vanaf 40 jaar neemt het gebruik van visuele hulpmiddelen fors toe en rond het 55ste jaar hebben vrijwel alle Nederlanders een bril of contactlenzen.
Bij twijfel, kies je altijd de laagste sterkte: twijfel je tussen sterkte +1.50 en +2.00, kies dan sterkte +1.50. Is dit de eerste tekst die je goed kan lezen? Dan heb je geen leesbril nodig.
De sterkte van de leesbril wordt aangeduid door een + teken met een getal erachter. Naarmate het getal hoger wordt heb je meer last van de verziendheid. Veel mensen die voor het eerst een leesbril nodig hebben, hebben een geringe sterkte van bijvoorbeeld +0.5 of +0.75.
Ziet u redelijk goed wat dichtbij is, maar heeft u moeite om voorwerpen en teksten te lezen die verder van u af staan? Dan hebt u misschien bijziendheid. Voor bijziendheid heeft u een bril met "min" sterkte nodig.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft normen vastgesteld voor slechtziendheid. Iemand is slechtziend als de gezichtsscherpte (detailwaarneming) met optimale brilcorrectie kleiner is dan 30% (0,3) en/of het gezichtsveld (het gebied dat je kunt overzien als je naar één punt kijkt) kleiner is dan 30 graden.
Met een online oogmeting of oogtest kun je zelf de sterkte van je ogen testen. De testen zijn gratis. Je hebt er alleen een internetverbinding, een computer en soms een smartphone voor nodig. Je gaat op een afstand van je computerscherm zitten of staan.
Om te mogen rijden moet de gezichtsscherpte van uw beste oog minimaal 0,8 zijn. En van uw slechtste oog moet de gezichtsscherpte minimaal 0,1 zijn. Als u met 1 oog minder gaat zien dan 0,1 en u al een groot rijbewijs heeft, dan mag u tot 3 maanden niet rijden. U kunt dan het beste naar uw oogarts voor advies.
Naarmate je ouder wordt zie je dichtbij steeds minder scherp. Het dichtbij instellen van het oog heet: accommoderen. Ben je boven de vijftig, dan kan je misschien nog accommoderen tot zo'n 40-45 cm. Ben je 30 jaar, dan lukt dat nog tot zo'n 15 cm.
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Hoewel een bril je scherper laat zien is het geen oplossing. Integendeel zelfs. Op de lange duur zal een bril (of lenzen) je zicht altijd verslechteren, nooit verbeteren. En gaan je ogen steeds verder achteruit.
De sterkte van het brillenglas wordt uitgedrukt in een getal met een plus- of een minteken ervoor. Staat er een plusteken, dan ben je verziend. Je hebt je bril nodig voor beter zicht van dichtbij. Staat er een minteken, dan ben je bijziend.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Een (bril)correctie met een negatief of min-glas geeft een scherp beeld op afstand maar het beeld is iets verkleind. Hoe sterker de brilcorrectie, des te kleiner de patiënt het beeld ziet. Als beide ogen dezelfde sterkte hebben, zal de persoon dit niet zo merken.
Hoewel vermoeidheid van de ogen geen ernstige aandoening is, kunt u er wel onrustig van worden. De klachten zijn namelijk heel verschillend en kunnen ook bij andere, ernstigere problemen horen. Vaak verdwijnen de klachten met voldoende rust. Gebeurt dit niet, dan is het goed om naar de oogarts te gaan.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Allereerst is het belangrijk om dagelijks drie uur blootgesteld te worden aan daglicht. Het blijkt dat dit het risico op bijziendheid aanzienlijk verminderd. Verder is het verstandig om, zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, regelmatig een pauze te nemen. Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje.