Ga je dus met de auto naar Duitsland? Zorg dan altijd dat je een milieuvignet op de voorruit van je auto hebt geplakt en schaf de zaken aan die je verplicht in de auto moet hebben, zoals een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos.
Waar moet je als toerist rekening mee houden als je in Duitsland bent? 'Hou er rekening mee dat er in Duitsland echt, steekproefsgewijs, wordt gecontroleerd op de coronabewijzen en de noodzakelijke registratie vooraf. Niet alleen in de 30-kilometerzone achter de grens, maar ook bij parkeerplaatsen en benzinestations.
Het – naar onze mening – teleurstellende antwoord is nee. Een EHBO doos is niet verplicht in de auto.
Meenemen in de auto
Gevarendriehoek (twee als je met aanhanger/caravan rijdt) Veiligheidsvest. Verbanddoos (de datum mag niet verstreken zijn) Reservelampen (geldt niet voor auto's met xenon-, neon- of ledverlichting)
Fluohesje. Er moet minstens één fluohesje aanwezig zijn voor de bestuurder. Dat moet je dragen als je pech of een ongeval hebt op een autoweg of snelweg. Leg het vestje binnen handbereik, want je bent verplicht het te dragen vanaf het moment dat je de wagen verlaat.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
Een internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) is niet verplicht, maar wel handig. In de meeste landen van Europa hoef je je internationale verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart) niet op papier bij je te hebben.
Geld opnemen in eurolanden is gratis, tenzij de bank ook extra kosten in rekening brengt voor de inwoners van het betreffende euroland. Dit komt steeds vaker voor. Vooral in Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje.
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Betalen met contant geld (Duits: 'Bargeld') is nog altijd populair in Duitsland. Er geldt geen limiet voor cashbetalingen. Consumenten hebben gemiddeld €100 in hun portemonnee en hogere bedragen als back-up thuis.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
Hoe kom ik aan een groene kaart? Als u een verzekering afsluit voor uw voertuig dan krijgt u een groene kaart. Via de post of digitaal. U kunt de groene kaart voor uw voertuig via Mijn Centraal Beheer downloaden en uitprinten.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto. Hiermee kan je aantonen dat je de eigenaar bent van de auto. Je ontvangt het kentekenbewijs bij aanschaf van de auto.
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. U kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
In je auto moet je minstens 1 fluovestje hebben voor de bestuurder, maar het is sterk aangeraden om voor alle passagiers een fluovestje bij te hebben. Een fluovestje dien je te dragen bij pech of een ongeval.
Ook wel bekend als lifehammer. Een hamer die eigenlijk niet mag ontbreken in je auto ondanks het niet verplicht is. Een noodhamer kan het verschil maken tussen leven en dood en heeft dit in de praktijk al vaak bewezen.
Welke kleur veiligheidshesje in welk land? In de meeste landen is geel verplicht en in sommige wordt oranje geaccepteerd. Om voor safe te gaan, kunt u dus het beste kiezen voor een geel hesje.
Meestal is dat onder de passagiersstoel. In elk geval is het belangrijk om de brandblusser te bevestigen binnen handbereik van de bestuurder. Het brandblusapparaat in de auto hoort verplicht in een beugel te zitten. Want je wil je brandblusser vast niet door de voorruit katapulteren bij een trap op de rem.
Alleen in Frankrijk is een alcoholtester verplicht. Dit is een soort wegwerp-blaastest.
Brandblussers. Een brandblusser is verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland.
Heb je geen milieusticker, heb je een oude rode sticker of rijdt je met een gele sticker in een Umweltzone waar de groene sticker verplicht is? Dan riskeer je een boete van €100. Soms krijg je als toerist met een niet-Duits nummerbord eerst een waarschuwing, maar ook dan zul je alsnog de Umweltzone moeten verlaten.