Vezels zorgen voor een vol gevoel
Zo doe je dat: kies voor muesli, havermout of volkorenbrood bij het ontbijt, neem een ruime portie groenten bij de avondmaaltijd en eet groenten bij je lunch. En zorg iedere dag voor minimaal 2 porties fruit, volkoren producten en een handje noten of studentenhaver.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren werken. Soms gaat het om vezels die in de maag opzwellen (door water) en de maag vullen. Andere stof laten de hersenen geloven dat we geen honger hebben. Weer anderen zorgen voor een langzamere vertering.
Vezels versus koolhydraten
Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%. Deze bruine pasta is met 188% behoorlijk vullend!
Griekse yoghurt zit vol met proteïne of eiwitten. Daardoor raak je er snel van verzadigd en het is ook nog eens goed voor je spieren. Combineer Griekse yoghurt met fruit en noten en je bent gegarandeerd van een vol gevoel.
Als je continu honger hebt, nooit verzadigd bent na een maaltijd en steeds aan eten denkt (in een obsessieve manier), is dit een duidelijk signaal dat je leptinen laag zijn en je lichaam je iets probeert te vertellen: Ga anders eten!
Komkommers zijn immers vrij vullend, bevatten veel water (meer dan 90%) en daardoor weinig calorieën.
Eiwitten: echte hongerstillers
Eiwitten helpen met het spierherstel en zijn daarom extra belangrijk voor sporters, maar eiwitten helpen ook bij met de productie van het hormoon dat het hongergevoel tegengaat. Zorg dat je in iedere maaltijd een bron van eiwitten hebt, om zo gebalanceerd mogelijk te eten.
Een goed voorbeeld daarvan is volumevoeding. Dat is voeding hoog in vezels en/of eiwitten en laag in suiker en in vetten. Je pompt dus het volume van je maaltijden op door er volumevoeding aan toe te voegen. Zo eet je meer voor minder energie en raak je beter verzadigd.
De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam het uit.
5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten). Dit betekent dat je na ca. 19:00 /20:00 niet meer eet, en pas om 12:00/13:00 's middags eet.
Antwoord: mythe! Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Gemiddeld duurt het twintig minuten voordat de hersenen het seintje 'verzadigd' kunnen afgeven. Ook het soort voedsel speelt een rol. Voedsel waar je spijsverteringsstelsel hard voor moet werken, zoals eiwitten en vezelrijke producten, geven de meeste verzadiging.
Voedzaam betekent volgens het woordenboek: 'Veel voedingsstoffen bevattend'. Wij hebben dat vertaald naar: Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels.
Er zit een verschil tussen vol zitten omdat je lichaam genoeg voedingsstoffen heeft gekregen en vol zitten omdat je maag echt helemaal vol zit. Je lichaam heeft echter tijd nodig om aan te geven dat het vol zit wat betreft de hoeveelheid voedingsstoffen die je eet en daarop heeft de snelheid waarop je eet veel invloed.
Kruisbloemige groenten // Broccoli, bloemkool, boerenkool, etc: al deze kruisbloemige groenten bestaan vooral uit water en vezels, waardoor je wel snel vol zal raken en veel vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar tegelijkertijd ook een kleine hoeveelheid aan calorieën.