Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Een trillend ooglid wordt vaak veroorzaakt door vermoeidheid, stress of het gebruik van alcohol of cafeïne. Als je vaak last hebt van een trillend ooglid raden we aan om een bezoek te brengen aan de opticien (of natuurlijk de huisarts). Een opticien kan dan de gezondheid van je ogen onderzoeken.
Vermoeide ogen kunnen samengaan met één of meer van onderstaande klachten: Wazig zien. Dubbelzien. Tranende ogen of juist droge ogen.
Bij jeukende of rode ogen kan je best een koud kompres gebruiken om de ogen te kalmeren of gebruik maken van oogdruppels. Als het gevoel eerder zanderig is maak je jouw ogen schoon met water. Let wel op dat het water eerst gekookt en daarna afgekoeld is of maak gebruik van een zoutoplossing.
Genoeg vloeistof drinken is een goed idee als u last heeft van droge ogen. Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd je hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen je ogen, niet je hoofd.
Een computerbril is een bril op sterkte. Deze is ingesteld op de afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm (en alles er tussenin). Hierdoor is het voor jouw ogen makkelijker schakelen tussen het beeldscherm, objecten dichtbij en objecten ver weg. De ogen hoeven zich minder in te spannen en raken minder snel vermoeid.
Hoewel je het misschien zou denken, is het niet zo dat donkere pigmentatie onder je ogen donkerder wordt wanneer je moe bent; het lijkt alleen donkerder omdat de huid gedehydrateerd is, wat zich uit in donkere kringen onder je ogen.
Veelvoorkomende symptomen zijn een trekkend gevoel rond de ogen en moeite met scherpstellen. Oogdruppels kunnen helpen bij jeukende, droge of geïrriteerde ogen. Worden vermoeide ogen veroorzaakt door een aandoening? Dan dien je contact op te nemen met de huisarts of opticien.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Naast het wazige zicht, omvatten de symptomen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid (bijvoorbeeld bij traplopen, omdat het zichtveld wazig wordt).
Bij blefarospasmen (of blepharospasmen) is de spierspanning in de oogleden te hoog. Daardoor knippert uw oog sterk, of blijft het ongewild dicht. Blefarospasmen kunnen een aantal seconden, minuten of soms wel uren duren. Als uw ogen (bijna) niet meer opengaan, kan dat erg vervelend zijn.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
De oorzaak kan liggen in een oogaandoening (bloeding in het oog, glaucoom, ontsteking, loslating van het netvlies, bij- en verziendheid), een algemene ziekte (hoge bloeddruk, diabetes…), verhoogde druk in de hersenen (tumor, bloeding…), een stoornis in de bloedvoorziening (trombose of verstopping van de oogslagader), ...
Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon. In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes.
Gekleurd voedsel: gekleurd voedsel zoals paprika, mais, kiwi, courgette, rode druiven en pompoen hebben hun felle kleur te danken aan carotenoïden. Ook andere antioxidanten vindt u veel in dit voedsel, wat erbij helpt om uw ogen gezond te houden.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Tegen een ontstoken oog
Bij een geïrriteerd of ontstoken oog is het slim om kamillethee in huis te halen. Door de ontstekingsremmende werking en het kalmerende effect zal je minder last hebben van je oog.
Vanaf je geboorte tot ongeveer je twintigste levensjaar zijn je ogen volop in ontwikkeling. Tussen de leeftijd van 20 en 40 is je zicht vaak stabiel. Vanaf de leeftijd van 40 is de kans groter dat je ogen achteruit gaan.
De grootste oorzaak voor myopie is een combinatie van beeldscherm en weinig zonlicht. Dat beeldschermen niet goed zijn voor onze ogen, kon je vast al wel raden. Tegenwoordig staren veel mensen te lang naar beeldschermen en komen zij te weinig buiten.
Het is onmogelijk om je bril te blijven dragen en toch op natuurlijke wijze weer goed te leren zien. Je kunt gewoonweg niet van je bril afkomen als je hem blijft dragen.