Een verschil tussen glaswol en steenwol is bijvoorbeeld dat steenwol iets beter tegen vocht kan dan glaswol. Glaswol verliest namelijk een deel van zijn isolatiewaarde als het vochtig is geweest. Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Steenwol kan temperaturen tot wel 1000°C weerstaan. Ook is steenwol waterafstotend en dampopen, waardoor het schimmelvorming tegengaat. Een nadeel aan steenwol isolatie is het feit dat het, net als bij glaswol, minerale vezels bevat die schade kunnen toebrengen aan je gezondheid bij aanraking of inademing.
Het grote voordeel van steenwol zijn de brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen. Naast een goed geïsoleerde woning geniet je dus van geluidsdichte muren en vloeren die nog eens brandveilig zijn ook. Steenwol is ook uiterst geschikt voor technische isolatie.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Glaswol wordt daarom ook voornamelijk binnenshuis gebruikt voor muren, schuine daken of onder houten vloeren. Glaswol is daarentegen wel zachter en minder vormvast. Dit betekent dat je dit materiaal makkelijker in een pasvorm kan drukken dan steenwol. Steenwol is wel wat meer brandwerend dan glaswol.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Glaswol zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en warmte kan afvoeren. Hierdoor heeft het een hoge isolatiewaarde en blijft de warmte (binnen) hangen. Glaswol is licht en flexibel in gebruik, waardoor het eenvoudiger ergens tussen te klemmen is én makkelijk op maat te snijden is met een mesje.
Steenwol isolatiemateriaal is niet alleen dampopen en waterafstotend, maar ook kiemvrij en anorganisch.
Voordelen steenwol
Steenwol is zwaar en hard isolatiemateriaal waardoor het een zeer goede geluidsisolerende werking heeft. De geluiddempende werking van steenwol is beter dan glaswol. Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend.
ROCKWOOL steenwol heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar. Het isolatiemateriaal behoudt zijn uitstekende isolerende werking en de kwaliteit blijft constant hoog gedurende de gehele levensduur van een gebouw.
waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen.
Bij glaswol bijvoorbeeld zal een muis direct stoppen met knagen. Dat materiaal bestaat namelijk voor 80 procent uit gerecycled glas en dat voelt niet prettig in hun bekje. Glaswol is daarom het meest muisbestendige materiaal wat er is. EPS parels zijn piepschuim korrels en een stuk aantrekkelijker voor muizen.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
55 jaar mee. Wie glaswol gebruikt om z'n woning te isoleren, wordt niet teleurgesteld. En niet alleen omdat het materiaal een uitstekende thermische, akoestische en brandveilige isolatie garandeert! Glaswolisolatie presteert na 55 jaar immers nog even goed als bij de plaatsing, en waarschijnlijk nog een stuk langer.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Glaswol is een populair isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Het is gemaakt van glasscherven en zand, en heeft daardoor een lage impact op het milieu impact. Wel zo belangrijk bij woningisolatie! Voor de isolatiewaarde van glaswol wordt er vaak gekeken naar de rd-waarde, lambda en rc-waarde.
Een hellend dak kunt u van binnen met verschillende materialen isoleren. Meestal wordt er gekozen voor een minerale wolsoort, zoals steenwol en glaswol. Deze soorten zijn op rol en als platen verkrijgbaar. Nadeel van steenwol is dat deze irriterend kan zijn en jeuk kan veroorzaken.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Merinowol is veel zachter dan gewone wol, maar bovenal, het prikt niet. Merinowol prikt/kriebelt niet omdat de wol vele malen dunner is dan gewone wol.
Naturoll glaswol heeft verschillende gebruiksvoordelen. Door het toevoegen van het ECOSE® Technology bindmiddel, is de glaswol snel te verwerken en jeukt het niet.
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.