De maximale hoeveelheid eiwitten die je per dag kan opnemen, is 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor diezelfde persoon van 70 kilo is dat dus 154 gram eiwitten per dag.
Eiwitten behoren tot de essentiële macronutriënten die ons lichaam nodig heeft om te overleven. Er bestaan dan ook richtlijnen voor een dagelijkse aanbevolen minimale hoeveelheid eiwit. Deze stellen 0.83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Alles daarboven wordt als een verhoogde inname beschouwd.
Om helemaal zeker te zijn de je voldoende eiwitten neemt, kan je een 'veiligheidsmarge' inbouwen en deze inname verhogen tot maximaal 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand van 70 kilogram zal dat overeenkomen met 112 tot maximaal 154 gram per dag.
Twintig gram is de hoeveelheid eiwit dat wel zorgt voor optimaal herstel van het lichaamsweefsel, alles hierboven is dus eigenlijk niet van meerwaarde. Voeg bij de twintig gram aan eiwitrijke producten vervolgens groentes, vezels en bijvoorbeeld fruit aan toe om een complete maaltijd te maken.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
'Eiwitten leveren ook energie, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Dit betekent dat je ook in gewicht en vet kunt aankomen als je te veel eiwitrijke voeding eet. Meer is dus niet altijd beter. Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen.
Je hebt hoofdpijn en voelt je zwak – Hoofdpijn en algehele vermoeidheid zijn twee potentiële bijwerkingen van uitdroging vanwege een teveel aan eiwitten. Ook kunnen ze ontstaan wanneer je lichaam in ketose is, wat gebeurt wanneer je voornamelijk eiwitten eet.
Bij eiwitten denken de meeste mensen meteen aan kip, vis, kwark en eieren. Niet vreemd, want dit zijn zeer eiwitrijke voedingsbronnen. In een ei zit bijvoorbeeld 13 gram eiwit per 100 gram en in kipfilet maar liefst 31 gram per 100 gram (3).
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Afhankelijk van het type sport heb je als sporter 1,2-2,0 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Voor duursporters geldt dat 1,2-1,4 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig is en voor krachtsporters is het advies 1,5-2,0 g per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Per dag heeft u gemiddeld tussen de 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Maar deze getallen kunnen anders zijn bij sommige aandoeningen en bij mensen met overgewicht gebruiken we een ander rekengewicht. De diëtist kan u vertellen wat uw persoonlijke eiwitbehoefte is.
Gezonde personen kunnen met een gerust hart drie eieren per dag naar binnen werken. Krachtsporters en bodybuilders misschien nog wel wat meer. We adviseren je om altijd hele eieren te eten, ook al bevatten ze meer calorieën (wat zeker in de bulk geen beletsel mag zijn).
Amyloïdose is een stapelingsziekte waarbij eiwitten, die het lichaam voortdurend aanmaakt, in een verkeerde vorm worden gevouwen. Ze stapelen zich op in organen en weefsels en veroorzaken zo schade.
Eiwitten verzadigen
Eén belangrijke reden daarvoor is dat je lichaam eiwitten vrij traag verteert. Gevolg: je lichaam krijgt niet snel het signaal dat je meer eten nodig hebt. Daardoor krijg je minder snel honger. Voor veel mensen helpen eiwitten om minder te snacken tussen de maaltijden door.
Als de nieren gezond zijn, zit er dan ook bijna geen eiwit in de urine. Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan.
Normaal gesproken is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten voor volwassenen 0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dus een volwassen persoon die 80 kilo weegt heeft 80*0.8=64 gram eiwit per dag nodig.
Hoe vul ik mijn eiwitten aan? Je eiwitten aanvullen doe je simpel gezegd door er meer van te eten. Denk aan vlees, kaas, ei, zuivel, soja, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen. Het kan echter een flinke uitdaging zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen door voeding.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Melkproducten bevatten van nature veel eiwitten. Eiwitten in kaas zijn in deze categorie populair. Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram.
Er zijn veel vissoorten die rijk zijn aan eiwitten. Enkele van de meest eiwitrijke vissoorten zijn: Tonijn: Tonijn is een van de meest eiwitrijke vissen met ongeveer 25 gram eiwit per 100 gram tonijn. Zalm: Zalm is een populaire vissoort en bevat ongeveer 20 gram eiwit per 100 gram zalm.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Eet niet te veel eiwitten. Meer is niet altijd beter. Als je alleen maar eiwitten eet loop je een kans op tekort aan essentiële voedingstoffen zoals koolhydraten, vetten, vezels en vitamines.
Het eiwit tau speelt een erg belangrijke rol binnen hersencellen. Het zorgt ervoor dat onder andere voedingstoffen van de ene kant van de cel naar de andere worden vervoerd. Dit is belangrijk omdat hersencellen heel langgerekt kunnen zijn in vergelijking met andere cellen.