In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Alle zon- en feestdagen 200% uitbetaald - 7 medewerkerszekerheden | Jumbo Stramproy.
Volgens veel cao's is het enkel in lustrumjaren wettelijk verplicht om werknemers op 5 mei een vrije dag te geven. Het eerstvolgende lustrumjaar valt pas weer in 2025, waardoor Bevrijdingsdag 2023 geen officiële vrije dag is.
loondoorbetaling en toeslagen tijdens feestdagen
Zo staat in alle cao's dat een werknemer op officiële feestdagen zijn loon krijgt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat de feestdag op een dag valt waarop de medewerker normaal zou werken.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
In de meeste cao's is afgesproken dat je op officiële feestdagen een toeslag krijgt. Meestal is dat een toeslag van 100%. Koningsdag is een officiële feestdag en je hebt dus kans dat je dubbel betaald of bijvoorbeeld een extra vrije dag krijgt.
Nee, niet per se. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag.
Koningsdag en loontoeslag
Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches.
Krijg ik dubbel betaald op Hemelvaartsdag? Als je dan toch naar je werk moet op Hemelvaart, krijg je in veel gevallen een feestdagentoeslag. Bij de meeste werkgevers krijg je 100% extra betaald. Dit is bijvoorbeeld vaak zo als je in een supermarkt of in een winkel werkt.
In artikel 3.4.1 van de cao Bouw & Infra, genaamd 'In de cao erkende feestdagen', staat dat de werknemer recht heeft op betaald verlof op nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, de beide kerstdagen, en eens in de vijf jaar op 5 mei (2025, 2030, enzovoort).
Toeslag voor werken op Bevrijdingsdag
Hierover is in de wet niets vastgelegd. In de praktijk zien we dat werknemers vaak een percentage of vast bedrag aan toeslag krijgen voor werken of een officiële feestdag. Ook kan tijd voor tijd worden afgesproken als personeel op een feestdag werkt.
1e en 2e paasdag zijn officiële feestdagen. Je werkgever is niet verplicht om je op deze dagen een toeslag te geven, maar grote kans dat je toch iets extra's krijgt. De meeste mensen die werken op 1e en/of 2e paasdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij.
Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag. Vakbonden en werkgevers maken daar met elkaar afspraken over. Er zijn behalve Bevrijdingsdag nog tien officiële feestdagen in Nederland.
Is 4 mei een vrije dag? Omdat de dag van de Dodenherdenking niet wettelijk is aangemerkt als een officiële vrije dag, worden werknemers op deze dag vaak gewoon op de werkvloer verwacht.
Nederland kent een aantal officiële feestdagen zoals Pasen en Koningsdag. Behalve tijdens officiële vrije dagen vieren Nederlanders op verschillende momenten in het jaar hun vakantie.
In 1958 werd besloten 5 mei voortaan eens in de vijf jaar nationaal te vieren. Toen in 1975 de Wet Uitkeringen Vervolgingsslachtoffers in werking trad, raakten meer oud-verzetsmensen en mensen uit Joodse en Indische kring bij 5 mei betrokken.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Alleen als 5 mei een feestdag is, is het een betaalde vrije dag. Is 5 mei in uw gemeente geen feestdag, maar wilt u wel vrij met behoud van salaris, dan moet u verlofuren opnemen.
Uitleg toeslaguren en overuren
Dit kan betekenen dat je op feestdagen bijvoorbeeld 150% uitbetaling krijgt. Een voorbeeld is dat een persoon die normaal €10,- (100%) per uur verdient, op zon- en feestdagen €15,- per uur verdient bij een toeslag van 150%.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen.
Wettelijk niets vastgelegd
Nou, verrassing: in Nederland is er wettelijk gezien níets vastgelegd over een beloning voor werken op een feestdag.