Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen.
Ook leert hij nu het verschil aan te voelen tussen het aanraken van zijn eigen gezicht en dat van een ander. Raak je je eigen gezicht aan, dan registreren je hersenen immers twee soorten aanrakingen: die van je hand die iets aanraakt, en die van je gezicht dat aangeraakt wordt.
Aan het gezicht kun je aflezen hoe hij zich voelt, en aan lichaamstaal kun je het merken. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.
Baby's die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en oefenen ze de balans van hoofd en romp. Pas wanneer deze balans goed is ontwikkelt zal je kindje naar de volgende stap in zijn bewegingsontwikkeling gaan, het rollen van rug naar buik.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Handjes in het mondje doen. Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Verlatingsangst bij je baby betekent dat hij bang is dat je hem verlaat en niet meer terugkomt. Het is een normale stap in de emotionele ontwikkeling van je baby. Tussen de 6 en 9 maanden krijgt je baby door dat hij en zijn ouders aparte mensen zijn.
Herkenning van 1 tot 4 maanden
Ze beginnen in deze periode de gezichten van hun ouders te herkennen, maar ook van andere dierbaren. Met vier maanden zijn baby's goed in het herkennen van gezichten, vooral van hun ouders, maar ook van oma als zij iedere week komt oppassen.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Je baby kent je stem nog vanuit de baarmoeder en zal deze meestal al snel herkennen. Volgens onderzoek reageert een baby rond de 23e week van de zwangerschap al op geluiden buiten moeders buik. Een baby die regelmatig de stem van zijn vader hoort, zal deze dus na de geboorte herkennen.
In de eerste maand na de geboorte komt er iemand van het consultatiebureau bij je langs voor een hielprik en gehoortest. In sommige regio's wordt er op het consultatiebureau een gehoortest afgenomen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze testen. Ligt je baby nog in het ziekenhuis, dan wordt hij daar geprikt en getest.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om het lichaam te leren kennen en te ontdekken.
Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes heeft waarschijnlijk wel honger. Daarna zal de baby diverse voedingssignalen laten zien. Huilen is een 'laat hongersignaal', eigenlijk al een 'alarmsignaal' van stress of ongemak van de baby.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat maarliefst 52% van de moeders zich (extreem) eenzaam voelenen tijdens de eerste periode na de geboorte hun kind. Hoe mooi en bijzonder het is om een kindje te krijgen; hoe heftig is ook de omschakeling om 24/7 verantwoordelijk te zijn voor een minimensje.
Baby's worden geboren zonder knieschijven
Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. Deze botten groeien in de loop der jaren aan elkaar.
Op geluid Baby's herkennen de stem van hun biologische moeder al voor de geboorte. Na de geboorte herkennen ze al snel de stem van de belangrijkste verzorger. De taalontwikkeling van baby's begint met het herkennen van stemmen.
Meestal ken je het antwoord op die vragen pas na het eerste jaar. Tot dan ploeter je nog even verder. Onthou dus vooral: het eerste jaar is het zwaarste.
Meer lichaamscontact leidt tot minder huilen. Baby's die gemiddeld 10 uur lichaamscontact per dag hebben, huilen 50% minder dan baby's die 8 1/2 uur lichaamscontact hebben.
De huid van een pasgeboren baby is erg gevoelig voor aanraking. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen om door hun vader of moeder te worden vastgehouden en gestreeld. Als je baby tegen je aan ligt, krijgt hij via zijn zintuigen informatie die hem een veilig, ontspannen gevoel geeft.
Kinderarts Ernst Moro was ervan overtuigd dat de reflex een instinctieve reactie is: baby's willen zich aan iemand vastklampen omdat dat, ook tijdens het slapen, veiligheid biedt. Op het moment dat je je baby dus probeert 'weg' te leggen zou je baby schrikken omdat het veilige, geborgen gevoel dan wegvalt.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
Waarom slapen ze in deze houding? Kinderarts Corrie Jacobs zegt dat kinderen deze houding erg fijn vinden omdat ze ook zo in de baarmoeder lagen: “Kinderen kruipen graag terug in de foetushouding.” Dus daar voelt je baby zich gewoon fijn bij, alsof hij weer even terug is in je buik is.