Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Wat gebeurt er als je koeien lang niet niet melkt? Als de koe haar melk niet meer kwijtraakt, maakt het dier eerst nog wel een tijdje melk aan. Hierdoor neemt de druk op de uier toe. Dit is erg pijnlijk voor de koe, en er kunnen ontstekingen in de uier ontstaan.
Net zoals een vrouw pas melk kan geven na een bevalling, is dat bij een koe ook pas na een kalving. Een melkkoe geeft gemiddeld 27 liter melk per dag of zo'n 8000 liter per jaar. Omdat de melkproductie in de tijd afneemt, wordt de koe elk jaar opnieuw geïnsemineerd.
Naast de standaard melkkoe zijn er ook de standaard vleeskoeien. Deze koeien geven geen melk, alleen wanneer ze een kalfje hebben en dan kunnen ze hun kalf zogen. Maar melk produceren voor menselijke consumptie doen ze niet. Een dubbeldoelkoe doet het beide: melk en vlees produceren.
Een vaars is een jongvolwassen koe (vanaf 1,5 jaar) die gedekt is, maar nog geen tweede kalf heeft gekregen. Een vaars wordt ook wel een "eerste kalfskoe" genoemd.
Een eerstekalfskoe (een koe die in haar leven tot nog toe 1 kalf heeft gekregen) heet een 'vaars', een tweedekalfskoe heet een 'schot', daarna zijn de bijnamen op, en heet de koe gewoon koe.
Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
De stier en de koe zijn namelijk dezelfde dier. Ze zijn allebei runden. De mannelijke vorm noemen we een stier en de vrouwelijke vorm noemen we een koe.
Dierenwelzijn. Koeien produceren melk om dezelfde reden als alle andere zoogdieren: om hun nakomelingen te voeden. Dat geldt dus ook voor de mens. Het grote verschil is dat jouw baby na de geboorte niet bij je wordt weggehaald en voortaan louter met kunstmelk wordt gevoed.
Na een dag of veertien noemt men het geen biest meer.
Melk de koe geheel uit; Geef het kalf meteen 2 tot 2,5 liter biest met een speenemmer of fles met speen; Geef na zes tot acht uur nog 1,5 tot 2 liter eerste biest, zodat het kalf dan in totaal ten minste 4 liter eerste biest heeft gehad (bij voorkeur 5 liter);
De uier is een orgaan dat bestaat uit de melkklieren bij vierpotige zoogdieren, vooral herkauwers, vergelijkbaar met borsten bij primaten. In de uier wordt melk gevormd waarmee tijdens het zogen het jong of de jongen gevoerd worden.
De restmelk is die melk die na normaal melken altijd nog in de uier achterblijft in de melkkanaaltjes en alveolen. Soms kan dit meer dan 10 % zijn.
NU: 10.000 liter melk!
De volgende twee mijlpalen zijn op het gebied van melkproductie het benoemen waard: 100.000 liter melk: Als een koe goed melk blijft geven kan het voorkomen dat ze in haar hele leven de mijlpaal van 100.000 liter melk behaald.
Een vrouwelijk kalf wordt ook vaarskalf, koekalf of kuis genoemd, een mannelijk kalf is een stierkalf of bul.
Als een koe een kind krijgt, noem je dat een kalf. Een kalf van 1 jaar noem je een pink. Een jonge koe die voor het eerst zelf een kalfje heeft gekregen heet een vaars.
Het werd meestal geschreven als koen of coen, maar dit werd uitgesproken als 'koe-uhn'. Deze vorm koen/coen had twee problemen: ten eerste was hij niet zo gemakkelijk uit te spreken, en ten tweede was hij lastig herkenbaar als meervoud van koe/coe. Daarom werd er een i ingevoegd als overgangsklank.
Koeien kunnen 330º in de rondte kijken. Ze kunnen de kleuren geel, groen en blauw zien, maar rood kunnen ze minder goed zien.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Een koe is ook een herkauwer. Ze heeft maar liefst vier magen om het voedsel helemaal te verteren: de pens, de netmaag, de boekmaag en de lebmaag. De koe slaat haar lange tong om een pluk gras en trekt er zo een hap van af. Ze slikt het bijna zonder te kauwen in.
jonge koe - Woordfeit: Vaars gaat terug op het Middelnederlandse woord verse (of veerse) en op oudere Germaanse woorden die allemaal `jonge koe` betekenen.
Os is een mannelijke rund. een mannelijke rund is een gecastreerde stier. Door het castreren krijgen ze meer vrouwelijke hormonen. Dit zorgt er voor dat het vlees meer vet krijgt en dus malser is.
Als kuddedieren zijn runderen van nature op elkaar aangewezen voor bescherming tegen roofdieren. Sociale relaties vormen de basis van een goede groep en zijn dus een belangrijk onderdeel van hun leven. Koeien die samen in een kudde leven, gaan eigenlijk een soort vriendschap aan.