Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Hoe ontstaat een magnesium tekort
Mogelijke oorzaken zijn onder andere te weinig inname uit voeding, een te hoge uitscheiding door braken, diarree of alcoholmisbruik of slecht functionerende darmen of nieren.
Een magnesiumtekort kan voor de meeste mensen worden opgelost door het vaker eten van magnesiumrijke voedingsmiddelen of door het nemen van magnesiumtabletten. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, linzen, noten, volkorenproducten, bonen en peulvruchten.
De magnesium tekort test
Deze test kan zelf thuis middels een vingerprik worden afgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO 15189 gecertificeerd Europees laboratorium waar een biochemicus en arts het onderzoek valideren. Na zes werkdagen ontvang je je resultaten in een helder rapport.
Hoe lang het duurt voor een magnesiumtekort is aangevuld, verschilt heel erg per persoon en per situatie. Zo ligt het aan hoe groot het tekort is, maar ook hoe goed je lichaam op de supplementen reageert. Ook kunnen sommige klachten een paar dagen langer aanhouden, ook als je magnesium weer op peil is.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Magnesium is een zogeheten macro-mineraal en is van belang bij meer dan 300 processen in het lichaam. Alle organen in ons lichaam hebben magnesium nodig, maar vooral het hart, de spieren en de nieren. Het is dus een ontzettend belangrijk mineraal.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Wat is de relatie tussen magnesium en vitamine D? Magnesium en vitamine D werken in het lichaam samen. Het lichaam heeft een adequate hoeveelheid van het mineraal magnesium nodig om voor de absorptie en het metabolisme van vitamine D.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de activatie van de energiebrandstof van het lichaam, genaamd ATP. ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium. Dit kan ervoor zorgen dat je vaak moe bent.
Neem 's avonds magnesium om de dag af te sluiten, magnesium draagt namelijk bij tot de normale werking van het zenuwstelsel. Neem 's ochtends magnesium voor een drukke dag, magnesium draagt namelijk bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
Beter slapen door magnesium
Net zoals het natuurlijke middel melatonine, is magnesium ook een natuurlijk slaapmiddel. Sterker nog, het kan met elkaar samenwerken. In combinatie met elkaar zorgen de twee stoffen voor een betere regulatie van je bioritme.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Magnesium ontspant de ogen
Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren.
Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Magnesium heeft een lage toxiciteit bij mensen met een normale nierfunctie; een teveel aan magnesium wordt snel uitgescheiden via de nieren. Bij een verminderde nierfunctie dient de magnesiumbloedspiegel goed in de gaten gehouden te worden.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
Tijdens een periode van veel stress bijvoorbeeld, kan je overwegen om extra magnesium in te nemen. Let er wel op dat je niet overdrijft. Normaal nemen je nieren het overschot van het mineraal op. Wanneer je lichaam toch te veel van het mineraal bevat, kan je last krijgen van diarree en misselijkheid.
Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress. Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid elementair magnesium bedraagt 350 milligram voor een volwassen man en 300 milligram voor een volwassen vrouw. In bepaalde gevallen is een verhoogde inname van magnesium gewenst, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen, intensieve sporters of mensen met een chronische darmaandoening.
De magnesium van het Kruidvat is magnesiumoxide. Die pilletjes wekken het idee dat je goed bezig bent met het aanvullen van een belangrijk mineraal, maar niets is minder waar. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daarom niet tot nauwelijks opgenomen in de lichaamscellen.