Rood: Gaat u voor een rode wijn bij konijn, kies dan voor een licht kruidige wijn als een Cabernet Franc, Sangiovese, Valpolicella, Côtes du Rhône of Chianti Classico. Wit: Bent u een echte witte wijn liefhebber ga dan voor een lichte doch karaktervolle Chardonnay, Pinot Grigio of Sauvion Chinon.
Het zachte vlees en dito smaak van konijn vraagt om een niet te dominante wijn, zoals een Côtes du Rhône Villages, Côtes du Ventoux, Côtes du Lubéron, carmenère uit Chili.
Zuur en wijn gaan goed samen. Wijnen hebben een lichte tot hoge zuurgraad, dus zuur is niet vaak een probleem. Te zuur natuurlijk wel, dat versterkt elkaar dan alleen maar. Witte wijnen gaan over het algemeen beter samen met zuur, omdat deze wijnen ook hogere zuren hebben dan rode wijn.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Franse wijnboeren gebruiken melk om hun witte wijn tegen vergeling te behoeden en eiwit om de wijn te klaren. Je kunt met melk ook te donkere rode wijn (gedeeltelijk) ontkleuren.
Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren. Denk aan houtgerijpte Chardonnay uit koel klimaat en aan witte Bourgogne in het bijzonder, aan Chenin Blanc uit de Loire, of bijvoorbeeld houtgerijpte Assyrtiko of houtgerijpte witte Etna.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
De droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Minder dan in de zoete wijn die dus veel meer calorieën hebben. Het alcohol percentage bepaalt uiteindelijk het precieze aantal in jouw glas.
De dieren worden jong geslacht – na 12 tot 13 weken. Dan is het vlees sappig en mals. De structuur van konijn is sowieso erg fijn en de smaak is mild. Het lijkt daardoor zelfs wat op gevogelte.
Denk aan een rijpe stijl Pinot Noir, een Italiaanse Valpolicella Superiore of Ripasso, of een ronde maar niet al te zware rode wijn uit de Rhône. Een rijpe, zachte stijl Merlot of Carmenère past ook goed.
Konijn met bier: welke combinaties zijn aanbevolen? – Wil je bier gebruiken in je konijnstoofpotje, kies dan best voor een bier dat niet bitter is. Witbier, kriekbier, amberkleurig of bruin bier of een abdijbier passen perfect bij konijn.
Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
het konijnenvlees heeft tijd nodig om af te sterven. Door azijn gaart het eerder en wordt het malser. Je kunt het dode konijn ook bij een plaatselijke poelier laten schoonmaken.
Dieren kunnen echter minder goed tegen blootstelling aan alcohol dan de mens. Dat heeft te maken met het feit dat hun lichaam er minder goed tegen kan en ze natuurlijk niet getraind zijn in het drinken van alcoholische drankjes.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje. Dat maakt het verschil niet', zegt hij.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
De Chardonnay is één van de bekendste witte wijnen die tevens ook in bijna elk restaurant op de wijnkaart staat. Deze wijn behoort zeker bij de 5 meest gedronken wijnen thuis. De Chardonnay druif is veel geliefd bij de wijnmakers, maar dus ook bij de wijnliefhebbers.
Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden.
De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië. Vooral het frisse fruit in deze rode wijn maakt zo'n ouderwetse oud-Hollandse pannenkoek lekker licht verteerbaar.
Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit je goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis.
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider!