Laten we breed beginnen. Ondergistende bieren schenk je het beste uit in een hoog en smal glas, dat van boven net iets breder is dan de onderkant. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld pilseners. Bovengistende bieren komen het best tot hun recht in een bokaalvormig glas of een zogenaamde (trappisten)kelk.
Pils drink je in de kroeg vaak uit een vaasje of een 'fluitje'. Maar je kan pils ook drinken uit een glas op een voetje. Het glas is geschikt voor een dikke schuimkraag en het dunne glas voelt heel licht aan je mond.
Kelk / Bokaal
De typisch Belgische bieren zoals tripel, dubbel, blonde of abdij- en trappistenbieren, worden vaak in een kelk of bokaal geschonken. Denk aan Westmalle, Chimay of Orval. Door de ronde en open vorm van het glas worden komen de aroma's uit de geurige bieren beter vrij .
Een vuil of vettig glas maakt dat de schuimkraag niet tot stand komt en heeft bovendien invloed op de kwaliteit van het geschonken bier. Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden.
Blik is beter
Er komt minder licht bij, de blikjes zijn zuurstofdicht en de koeling werkt beter bij blikjes, koud bier is lekkerder. Ook zijn blikjes duurzamer, want er kunnen meer in één keer vervoerd worden en ze zijn recyclebaar.
Bier in blik of flesje? Een glazen statiegeldflesje is de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik.
In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier. In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend.
Een 'dubbel' heeft meestal een alcoholpercentage van ongeveer 6-7%, terwijl een 'tripel' doorgaans tussen de 8-10% alcohol bevat en een 'quadrupel' zelfs nog hoger is, met een percentage van 10-12% of meer.
Fluitje. Het fluitje is een van de bekendste bierglazen, die alom worden gebruikt binnen de horeca. Dit is een klein, langwerpig glaasje, recht of licht gebold, waarin diverse pilseners of Lagers worden geschonken of getapt. Door de vorm van het glas blijft de schuimlaag van het pilsje of de Lager langer intact.
Het pilsglas, oftewel het fluitje
Een pilsglas begint smal aan de onderkant, maar loopt langzaam breder uit naar boven. Dat doet het glas om de milde hoptonen van de pils goed tot zijn recht te laten komen.
De reden voor verschillende bierglazen
De bierglazen zijn zo ontwikkeld dat ze bij het land passen. Engeland is bijvoorbeeld een echt bierland, waar veel pintjes worden gedronken in de pub. Hun glas is op zo'n manier ontworpen dat je er veel op elkaar kunt stapelen.
Het is onbekend welke brouwerij Cara Pils maakt, maar uit analyse van de bieretiketten zou wel blijken dat het achtereenvolgens is gebrouwen bij Haacht, Van Roy, Martens, Bosteels, Alken-Maes, Palm en opnieuw Haacht.
Wijze van inschenken
Schenk het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in, in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket) en niet te hoog boven het glas. Als het bier van op enige hoogte wordt ingeschonken zal er meer koolzuur vrij komen en is je schuimkraag te hoog.
Wijnglazen zijn een prima alternatief voor een bierglas. Uiteraard is het beste om je bier gewoon in een bierglas te schenken, hier zijn deze glazen tenslotte voor bedoeld, maar het kan zeker geen kwaad om een wijnglas te gebruiken.
De afkorting IPA staat voor India Pale Ale. Waar pale ale staat voor blond bier en India voor, je raadt het al, het land India. Maar laat je niet verwarren doordat er India in de naam zit, het bier is oorspronkelijk niet uit dit land afkomstig.
Een tripel biertje drink je net als veel andere speciaalbieren uit een kelkglas. In dit glas schenk je je hele flesje in een vloeiende beweging leeg. De bolle kant van het glas geleidt de warmte van je hand. Hierdoor worden de aroma's van het bier versterkt.
Kortom, wat eten we bij dubbel bier? Vlees, en dan hebben we het over veel én gegrild vlees. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse of Argentijnse stukken vlees. Geitenkaas is ook heel goed te combineren met een dubbel bier.
Wat kost een drankje op het terras? Hoeveel ben jij bereid voor je biertje te betalen? 'De verwachting is dat de prijs voor een vaasje, een biertje van vijfentwintig centiliter, gemiddeld rond de 3 euro gaat kosten.
Het fluitje is een smal en hoog bierglas dat vernoemd is naar het champagneglas 'flute'. Het fluitje heeft niet het voetstuk van het champagneglas, maar wel dezelfde hoge, smalle vorm en het glas is erg dun.
Uit de rondvraag onder de cafés blijkt verder dat er maar liefst dertien verschillende prijzen worden gehanteerd voor een fluitje. €2,20 komt het meest voor. De gemiddelde prijs ligt daar echter met €2,12 nog behoorlijk ruim onder.
Breng het glas dan terug van 45° naar rechtop terwijl je het bier door schenkt. Je kunt dan het flesje of blikje steeds hoger boven het glas houden zodat er schuim kan vormen, zonder dat het meteen over de rand van het glas loopt. En daar is ie dan: een biertje met een perfecte schuimkraag.
Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen. Lees ook: flesvoeding accessoires zoals flessenborstel, mixer, afdruiprekje, dispenser en spuugdoekjes.
Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.