Door het potentiële slachtoffer ervan te overtuigen om een eenvoudig belletje te plegen, kunnen hackers diens WhatsApp-account in een handomdraai overnemen, zo luidt het verhaal. Slachtoffers worden zo buitengesloten, verliezen direct de toegang tot hun account en hackers slaan vervolgens hun slag.
Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.
Trouwens, je WhatsApp-berichten zijn end-to-end versleuteld (of encripted) en jouw berichten worden bewaard op jouw apparaat. Daardoor kan degene die jouw account gehackt heeft niet bij berichten die jij verstuurt of die aan jou gestuurd zijn.
Belangrijk: WhatsApp is end-to-end versleuteld en berichten worden bewaard op je apparaat. Dus iemand die toegang heeft tot je account op een ander apparaat kan je bestaande chats niet lezen. Log in op WhatsApp met je telefoonnummer en verifieer dit met de 6-cijferige code die je via sms wordt toegestuurd.
De kans dat je via WhatsApp gehackt wordt is klein, maar toch lees je regelmatig online dat 'WhatsApp hacked' is. Het is dan goed om toch wat voorzorgsmaatregelen te treffen, want de gevolgen van een hack kunnen groot zijn.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp-account (met een willekeurig telefoonnummer). Dit doen ze om het bericht geloofwaardiger over te laten komen.
Berichten en oproepen blijven tussen jullie. Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Kan je zien of iemand op je Whatsapp kijkt? Je kunt op geen enkele manier zien wie jouw WhatsApp in de gaten houdt. WhatsApp heeft die functie simpelweg niet ingebouwd.
Als iemand je account hackt, breekt diegene online in in jouw privé-omgeving. Dit kan je e-mail-account zijn, of sociale-media-account of online opslagplek, zoals Dropbox. Ook je computer, tablet en smartphone kan gehackt worden. De informatie daar kan de hacker delen met anderen.
Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
Andere hack tools werken (meestal) niet
Dat is tegenwoordig zeker niet het geval meer. Tegenwoordig zijn telefoons en telefoonnetwerken meer dan goed beveiligd. Op afstand een telefoon hacken kan dus niet zomaar. Er is een zeer gedegen kennis nodig om nog steeds een telefoon te hacken op afstand.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Met de app kun je berichten lezen op zowel iOS- als Android-apparaten. Installatie duurt minder dan 10 minuten. Met Minspy kun je iemands WhatsApp-berichten lezen vanaf een online dashboard: Privéberichten lezen: u kunt alle inkomende en uitgaande privéchatberichten lezen op de WhatsApp van de persoon.
Het kan, en dit jaar zijn al honderden Nederlanders slachtoffer geworden van deze nieuwe hackmethode - ook wel sim-swapping genoemd. Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten.
Via online advertenties. Of met een phishing mail. De oplichter krijgt gegevens en documenten van u 'cadeau'. Bijvoorbeeld uit slecht beveiligde administraties, uit uw afval, via social media of op het internet.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Controleer datalekken.
Ga met enige regelmaat of je data onderdeel zijn van een bekend lek. Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com en scatteredsecrets.com. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op deze sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Hacken is moeilijk
Maar het echte werk, waarbij je een goed beveiligde website of server probeert binnen te dringen, is moeilijk. Heel moeilijk. Hacken op dat niveau vereist een diepe kennis van computers en software die je niet even in een Pluralsight-cursusje leert. Daar is jaren oefening voor nodig.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Sommige websites of apps maken het mogelijk om via je telefoonnummer het wachtwoord van accounts te resetten. Als iemand dan dus toegang heeft tot je telefoonnummer door simswapping of je simkaart te stelen, kan iemand op die manier dus ook toegang krijgen tot dat soort accounts.
Het is vrij gemakkelijk om je telefoon te hacken. Een hacker kan phishing inzetten of bijvoorbeeld binnendringen als je je telefoon oplaadt via een publieke laadzuil. Wordt jouw telefoon gehackt, dan kan de crimineel achter de aanval de complete controle over je apparaat overnemen.