Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je
Beter voor hersenen
Volgens neurowetenschapper Kristen Willeumier zou iedereen elke dag minimaal een kwartiertje moeten lezen. Lezen zorgt er namelijk voor dat je hersenen scherp blijven, je een beter geheugen krijgt en cognitieve achterstand kan vertragen.
De inspectie geeft aan dat de tijd voor taal en lezen ongeveer 8 uur per week zal moeten bedragen. Voor scholen met veel leerlingen met een taalachterstand (scholen in de schoolgroepen 4 tot en met 7) is meer nodig, namelijk 9-10 uur per week.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Implicaties voor het leesonderwijs. Correct lezen van 50-70 woorden per minuut voor een goed tekstbegrip betekent dat het zinvol is om aandacht te besteden aan het leestempo.
Lezers en leestijd
'Medium' lezers lezen ongeveer 45 minuten per dag en 'lichte' lezers besteden gemiddeld 15 minuten per dag aan lezen. De fervente lezers hebben meer vrije tijd (50 uur per week) dan de medium (43 uur) en lichte lezers (40 uur) en de niet-lezers (41 uur).
'Over een goed boek van 100 bladzijden kan ik soms 4 uur doen, om elke zin afzonderlijk te kunnen proeven. Maar ik heb de hele Harry Potter-reeks (ruim 3.000 bladzijden, nvdr.) uitgelezen in één maand tijd, en dat bovenop mijn drukke baan en de zorg voor mijn vier kinderen.
Lezen, een leuke bezigheid voor de één, een saaie aangelegenheid voor de ander. Wel is bewezen dat lezen erg goed is voor je. Te veel lezen is weer minder goed, omdat de dimensie diepte ontbreekt wanneer je te lang naar iets staart op een te korte afstand. Maar 1 boek per week is perfect.
De groep 65-plussers leest gemiddeld bijna 1,5 uur per op een dag. Deze tijd gaat voor het grootste deel naar de krant, maar boeken en tijdschriften worden ook veel gelezen. De groep 20-34-jarigen leest gemiddeld 13 minuten op een dag.
Een mogelijke oorzaak van het afnemende leesplezier is de zogeheten fourth grade slump. In het Nederlands: de 'groep 6-crisis'. Gedurende de basisschool verschuift de focus hoe langer hoe meer van het 'leren om te lezen' naar het 'lezen om te leren'.
De gemiddelde leestijd per keer is 55 minuten. Maar niet overal in Nederland lezen de mensen evenveel. In Friesland wordt het langst gelezen: gemiddeld 67,7 minuten per keer. In Drenthe hebben mensen een minder lange aandacht span, namelijk 33,5 minuten per keer.
Hogere concentratie, rijkere taal
Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist. Hoe vaker je dus leest, hoe meer je dit proces herhaalt.
Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).
Beter slapen
Door jezelf aan te leren iedere avond even te lezen wordt dit door je brein vanzelf gekoppeld aan in slaap vallen. Uit onderzoek blijkt dat het stressniveau bijna 70% daalt door minimaal 6 minuten te lezen voor het slapen gaan.
Met snellezen ga je met een hoog tempo door de tekst heen en neem je de schriftelijke informatie op in je hersenen. Je leest vanuit het midden van de tekst en gaat met een vloeiende, ritmische beweging van boven naar onder over de tekst.
34 regels van gemiddeld 9 woorden per regel op een pagina, 180 pagina's in totaal brengt je bij de volgende scores: Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd.
Je brein is heel actief als je leest. Dus elke keer als je je boek openslaat en begint te lezen, oefen je je brein om zich te concentreren. Door regelmatig te lezen zul je ook andere taken met meer concentratie kunnen verrichten. Ook voorlezen heeft een positief effect op de concentratie.
Zo is gebleken dat mensen die veel gelezen hebben, zich goed kunnen verwoorden en kennis hebben van verschillende onderwerpen sneller worden gepromoveerd. Het lezen van boeken helpt daarnaast om een nieuwe taal te leren. Volgens een onderzoek moet je brein, net als andere spieren, getraind worden om sterker te worden.
Het onderzoek maakt een onderscheid in twee generaties: Millennials, geboren tussen 1980 en 1995 en Generatie Z, geboren tussen 1996 en 2010. Jongeren is dus een breed begrip voor een doelgroep mediaconsumenten tot 39 jaar oud. In beide groepen geldt dat tijdschriften meer gelezen worden door vrouwen dan mannen.
Om het leestempo te verhogen kun je je kind het beste laten oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Gebruik lekker veel variaties, lees boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind, wissel het zelf lezen af met samen lezen of voorlezen en beloon!
In Veilig leren lezen kim-versie vormen de klank en letter het uitgangspunt. Leerlingen leren steeds één nieuwe letter in combinatie met eerder geleerde letters. Door deze aanpak komen ze sneller tot het vlot lezen van woorden, zinnetjes en korte teksten.