In Engeland, Schotland en Wales kun je in geval van nood bellen met nummer 112 of met 999. Via beide nummers kun je zowel politie, brandweer als ambulance bereiken.
Noodnummer in Europa
Als u in de EU bent, kunt u in alle landen van de EU het Europese alarmnummer 112 bellen. Voor de volgende landen buiten de EU geldt dit telefoonnummer ook: Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Kosovo, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Servië, Turkije en Zwitserland.
Door het indrukken van het cijfer 1 wordt men doorverbonden met de centrale voor ambulance en brandweer, door het kiezen van 2 wordt men doorverbonden met de politie (101). Hierna krijgt men iemand aan de lijn.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
Je mag naar "100" of "101" bellen als je dringend de politie, een ambulance of de brandweer nodig hebt. bvb : bij brand (100) bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
In het geval van een ernstig auto-ongeval, mag je naar 112 (ambulance/brandweer) bellen als er gewonden zijn of als er sprake is van een voertuigbrand. Je mag naar 101 (politie) bellen als het voertuig een gevaar vormt of de openbare orde stoort.
Alarmnummers. Algemeen alarmnummer: 911.
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart.
Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Nederland liet relatief lang op zich wachten, voordat er een centraal nummer werd ingevoerd. In 1990 kreeg Nederland het alarmnummer 0611. Dit nummer wijzigde in 1997 naar het huidige noodnummer 112.
De centralist geeft de informatie door aan de agenten via de radio; De agenten houden de Meldkamer op de hoogte; Als op de locatie van de melding het werk erop zit, melden de agente zich via de portofoon weer af bij de Meldkamer. Zo weet de Meldkamer dat die agenten weer beschikbaar zijn voor een melding.
In the United States, only some carriers, including AT&T will map the number 112 to its emergency number 9-1-1.".
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 110.
Politie: 113. Brandweer: 115. Ambulance: 118. Let op: 112 is in een groot deel van Italië het nummer van de carabinieri (lokale politie).
Dit is niet mogelijk als u met 112 belt. Medewerkers van de meldkamer starten een chatgesprek als zij merken dat praten lastig gaat. Of als u dit bij het instellen van de app heeft aangegeven. U kunt zelf geen chat starten.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
“Omdat goede bereikbaarheid van het alarmnummer in noodsituaties van levensbelang kan zijn, is het belangrijk dat 112 bereikbaar is via alle technieken voor mobiele telefoongesprekken, dus ook via 4G en bellen via wifi.” Daarvoor hebben de meeste mobiele telefoons nog wel een aanpassing nodig in het besturingssysteem.
Je kunt 112 bellen in alle landen van de EU. Ook in deze landen buiten de EU is 112 het noodnummer: Zwitserland.
112 is het Europese alarmnummer dat u in de hele EU gratis kan bellen vanaf elk vast of mobiel toestel. U krijgt dan rechtstreeks de alarmcentrale voor politie, brandweer en ambulance aan de lijn.
SOS Alarm - 112
seconde. Dit gratis Europese noodnummer bel je in alle EU-lidstaten, ook in Zweden. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp: brandweer, politie of ambulance. Alle operators in de 112-alarmcentrales spreken Zweeds en Engels.
Nederland was relatief laat met het invoeren van een alarmnummer. In 1990 werd het landelijke 0611 ingevoerd. Nederlanders konden het alarmnummer bellen voor spoedeisende hulp van brandweer, ambulance of politie. Acht jaar later werd dit nummer, op besluit van de Europese Commissie lidstaten, gewijzigd naar 112.
Algemeen alarmnummer: 112. Politie: 17. Ambulance (SAMU): 15. Brandweer: 18.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 112. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u direct met 112. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, dan kunt u bellen met 144.