De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
op 50 jarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt; de overgang begint meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar; vrouwen kunnen vervroegd in de overgang komen, ze zijn dan soms pas in de twintig; vrouwen die roken komen meestal eerder in de overgang.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
In het kort
Als u 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar. U kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.
De periode daarna is de postmenopauze, maar wordt doorgaans ook met menopauze aangeduid. De overgang zijn de jaren van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren. Klachten gerelateerd aan de menopauze komen vooral in de overgang voor. Nadien start opnieuw een stabiele levensfase.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.
Hormonen gebruiken helpt het beste tegen opvliegers. Gebruik geen fyto-oestrogenen, zilverkaars of andere middelen. Deze helpen niet en kunnen (erge) bijwerkingen hebben. Bij een droge vagina in de overgang helpt bijvoorbeeld een gel met hyaluronzuur.
Ook al slik je nog elke maand hormonen, jouw eigen hormonen progesteron en oestrogeen zullen blijven dalen; het proces van de overgang gaat gewoon door; Als je pas laat stopt met de pil, dan kunnen de overgangsverschijnselen een stuk heviger zijn door de plotselinge hormoonveranderingen.
De penopauze wordt ook wel de mannelijke overgang genoemd. Het ontstaat bij mannen tussen de 40 en de 50 jaar. Het is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen en er ontstaan overgangsverschijnselen. Er is sprake van een geleidelijke daling van testosteron, het geslachtshormoon.
Na de leeftijd van 40 jaar neemt de vruchtbaarheid van vrouwen erg af. Dit komt doordat het aantal eicellen dat in de eierstokken aanwezig is, afneemt naarmate je ouder wordt. Daarnaast kan de kwaliteit van de eicellen ook afnemen.
Erramatti Mangayamma naast haar echtgenoot Raja Rao. NEW DELHI - Een vermoedelijk 74-jarige vrouw wordt sinds vandaag gezien als de oudste moeder ter wereld. De Indiase is bevallen van een gezonde tweeling middels ivf-techniek.
De oudste moeder ter wereld zou een 70-jarige Indiase vrouw zijn, die in 2008 een tweeling kreeg. De Roemeense hoogleraar en schrijfster Adriana Iliescu werd wereldberoemd door op haar 66ste van een meisje te bevallen.
Een flink deel van de ouderen is seksueel actief. Naarmate men ouder wordt, neemt seksuele activiteit wel af. Van de 55-70-jarigen heeft 69 procent in het afgelopen half jaar seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt vandaag met de opmerkelijke conclusie: 75-plussers hebben meer seks dan in 2014. In dat jaar zei 16 procent van de ouderen seks te hebben gehad, in 2022 was 27 procent van de 75-plussers seksueel actief.
De overgang kan relaties flink op de proef stellen. Een vrouw krijgt te maken met allerlei lichamelijke veranderingen en ongemakken, die soms ook nog gepaard gaan met stemmingswisselingen, angsten en negatieve gedachten. Een man ziet zijn vrouw veranderen en begrijpt niet waar dit vandaan komt.
Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden.
Mannen die inzien dat 50+ vrouwen heel wat te bieden hebben: ze zijn vrij, de kinderen zijn het huis uit, ze zien er in de meeste gevallen fantastisch uit, ze staan voor iets en kunnen relativeren, ze hebben zin in het leven, ze delen dezelfde nostalgie en zoveel meer.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook geestelijke klachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ook kan de overgang zorgen voor een onrustig gevoel, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.