Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Het RIVM adviseert om op maandag 6 februari 2023 in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken.
Op Stookwijzer.nu vind je een actueel advies over wel of niet stoken op dat moment in je eigen regio. Ga je hout stoken, bekijk dan altijd eerst de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt.
Voor het stoken van hout door particulieren zijn geen wettelijke normen vastgesteld. Het is dan ook niet eenduidig wanneer de overlastgever een verbod overtreedt. Gemeenten kunnen controleren of het gebruik van de openhaarden, houtkachels en buitenhaarden aan de voorwaarden in artikel 7.22 Bouwbesluit voldoet.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Houtrook is ongezond. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Open haarden branden gemiddeld 137 uur per jaar, vrijstaande houtkachels 525 uur per jaar. Over drie jaar zouden er sowieso strengere Europese regels gaan gelden voor houtkachels. Ze moeten een veel hoger rendement krijgen (minimaal 75 procent) en mogen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten.
Gezellig zitten rond het houtvuur
De hout gestookte kachel kan vrijwel overal worden geplaatst, als deze maar aangesloten wordt op het rookkanaal. Een vrijstaande houtkachel produceert een zeer aangename warmte. Hiermee kunt u uw hele kamer verwarmen.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.
Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide.
In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. De APV kun je opvragen bij jouw gemeente.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Plaats van de afvoer van rook (schoorsteen)
Bij nieuwbouw en verbouw gelden de volgende voorwaarden voor de afvoer van rookgas van vaste brandstoffen, zoals hout: de uitmonding van de afvoer moet boven het dak liggen. de uitmonding van de afvoer moet op minimaal 1 meter van de buren (bouwwerkperceelgrens) liggen.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas.
Het vochtpercentage van het hout moet rond de 15% zijn. Als u met te nat hout stookt, branden de blokken niet goed en heeft de haard een onvolledige verbranding. Droog hout kunt u herkennen aan barsten, scheuren en het loslaten van de schors, maar meet het altijd voordat u begint aan het houtkachel stoken.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse wetenschappelijke studie. Onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Rochester zeggen dat dit komt omdat de rook dwars door muren en verdiepingen 'sijpelt' en via ventilatiesystemen over een heel flatblok wordt verspreid.
Het Bouwbesluit stelt onder meer eisen aan: De onbrandbaarheid van het materiaal van de stookplaats, het rookkanaal en de directe omgeving. De minimale (horizontale) afstand tussen de uitmonding van de schoorsteen en een brandgevaarlijk dak: 15 meter. Deze eisen gelden landelijk.
Dit kan diverse oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener nat of ongeschikt hout. Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Roetaanslag kun je voorkomen door de houtkachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken.
De houtkachel heeft meer voordelen dan een openhaard. Een houtkachel verbruik minder hout, beter voor het milieu, geeft veel meer warmte en is veiliger. Maar het gaat natuurlijk om de vraag wat u wilt en verwacht van de houtkachel/openhaard.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval. Soms zitten er wel eens spijkers of schroeven in een houtblok, die na het opbranden achterblijven in de kachel.