“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
Net als bij telefoons levert snelladen veel hitte op, soms gedurende lange tijd. Langzaam laden is in principe beter voor de levensduur van de cellen.
Het opladen kan worden vertraagd als de kabel niet goed op het apparaat of de oplader is aangesloten, als de connector is vervormd door langdurig gebruik of als het oppervlak is aangetast door vreemde voorwerpen.
Als uw telefoon of tablet snel laden ondersteunt, maar niet overgaat in de modus voor snel laden, zal de laadsnelheid traag zijn. Raadpleeg in dit geval De telefoon kan niet naar de modus voor snel laden of supersnel laden gaan om het probleem op te lossen.
Check of de oplader en kabel werken. Probeer ze met een ander apparaat. Ga na of de kabel goed is aangesloten op de oplader en je telefoon. Check of de poort van je telefoon geen stof of pluisjes bevat.
Hoe groter de accu, hoe langer de laadduur
Die druk je uit in kilowattuur, ofwel: kWh. Gemiddeld heeft een elektrische auto een accucapaciteit van 60 kWh, waarbij de grootste en duurste modellen ruim 100 kWh aan accucapaciteit hebben. Hoe groter de batterij, hoe langer het natuurlijk duurt voordat de batterij vol is.
De elektriciteit wordt door de omvormer direct omgezet in gelijkstroom, ofwel DC-stroom. De laders met een 22kW vind jij steeds vaker in parkeergarages of andere openbare plekken, waardoor een gemiddelde accu in slechts 2 uur al op kunt laden en al 80% van de accu in een half uur kunnen laden.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen.
Er zijn immers verschillende factoren die de laadsnelheid van je elektrisch voertuig bepalen. Enerzijds is er de output van het station en anderzijds de inputbeperkingen van je auto, maar ook de buitentemperatuur, de bezetting van het laadstation, de laadtoestand en andere elementen hebben een enorme impact.
De meeste elektrische auto's laden binnen twee uur, terwijl de Tesla modellen met 5 -7 uur laadtijd de auto's met de langste laadtijd zijn.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Oorzaken batterij laadt langzaam op
Er is iets mis met de oplader. Je gebruikt het toestel tijdens het opladen. Een probleem met de instelling snelladen. Een defect.
Laad je smartphone regelmatig op. Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%.
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.
Als je toch twijfelt of de batterij is opgezet kun je het testen door de batterij te spinnen op een vlakke ondergrond. Wanneer je de batterij kunt spinnen weet je in ieder geval zeker dat de batterij is opgezet, en dus aan vervanging toe is. De batterij is dan al zodanig opgezet dat het tijd is om deze te vervangen.
1 Ga naar Instellingen > Apparaatonderhoud. Tik op het Batterij-icoon. 3 Tik op Opladen. Selecteer een van de onderstaande oplaadstanden, gebaseerd op het type geautoriseerde snellader dat je hebt.
Wanneer het je doel is een batterij razendsnel te laden, biedt een snellader uitkomst. Laden via zo'n lader duurt zo'n 3 tot 4 uur, afhankelijk van de batterij zelf. Een traditionele lader neemt iets meer tijd in beslag om batterijen volledig op te laden. Gemiddeld 8 tot 16 uur.