Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.
In groene poep kan gal zitten, wat een teken kan zijn dat eten te snel door de darm gaat – zoals bij diarree. Een gele kleur ontlasting kan een teken zijn van overtollig vet. Als je poep zwart of felrood is kan het zijn dat er bloed in zit – ga dan naar de dokter voor advies.
Eet vezelrijk
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Bij gezonde ontlasting is de drol stevig, maar soepel. Als je je billen afveegt, blijft er vrijwel niets op je toiletpapiertje(s) achter. Hij bestaat uit één soepele vorm, dus niet keutelig of een serie 'worstjes'.
hoef je niet af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of nauwelijks iets aan je billen kleven; is bruin van kleur; is 2.5 tot 4.5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn.
Om te weten hoeveel kilometer de mens bij elkaar fabriceert - want dat wíl je natuurlijk weten - is het eerst nog van belang om te weten hoe zwaar een gemiddelde drol van een mens is en wat de gemiddelde omvang is. Wat blijkt: hij weegt zo'n 128 gram en is zo'n 2 cm dik.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
De kleur van je ontlasting kan dus een hoop vertellen. Zolang de kleur bruin is – of het nu wat lichter of donkerder is – zit je meestal goed. Pas op bij hele plotselinge kleurveranderingen die vervolgens aanhouden; dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
De extra lucht maakt de dichtheid van de stoelgang lager, waardoor die in het toilet blijft drijven. Vaak zijn suikers en suikervervangers (aspartaam, sorbitol, xylitol, sucralose) de boosdoener. Mensen die erg veel vezels eten, krijgen ook sneller te maken met een drijvende stoelgang.
"Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang. Het kan ook zijn dat je dingen eet waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt of dat je darmbacteriën niet optimaal werken."
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak.
Het 'gevaarte' is twintig centimeter lang en vijf centimeter breed. Men denkt volgens LadBible dat hij afkomstig is van een Viking. De monsterlijke drol werd in 1972 opgegraven en ligt sindsdien in een museum. Verwacht wordt dat hij in de negende eeuw door een Viking gedraaid werd.
De dikte van de drol is afhankelijk van de tijd die de ontlasting in de dikke darm blijft. De dikke darm onttrekt namelijk vocht aan je ontlasting. Dus: hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe harder de keutel zal zijn.
Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.
Een drol kost dus 4,29. Of 12,26 euro per kilo (een gemiddelde drol weegt 350 gram). Dat is meer dan een gemiddelde kilo kaas. Als je optelt hoeveel dat jaarlijks kost voor alle zeventien miljoen nederlanders, hebben we te maken met een kostenpost van 39.929.175.000 euro.
Archeologen hebben in een grot in Oost-Spanje de oudste menselijke hoop tot dusver gevonden: poep die 50 duizend jaar geleden door Neanderthalers werd achtergelaten bij Alicante.
Je leven lang alle drollen bewaren, om ze keurig op een rijtje te leggen. Dag na dag wordt de poepcolonne langer, om na tientallen jaren uit te groeien tot een enorm, bruin levenswerk? Eh nee, niemand is zo gek om dat te doen.
Het reinigen van de darmen kan helpen om een goede stoelgang te behouden en de kans op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik, diarree en maagpijn te voorkomen.
Geen bewijs
' Hoe aantrekkelijk ontslakken misschien klinkt, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. ' Darmspoelingen zijn al eeuwenoud en er is altijd gedacht dat je de darmen hierdoor zelf kon reinigen en ontgiften. Maar bij geforceerde darmspoelingen is er een risico voor een verstoring van de darmflora.
Een ileus wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden.