Niet alle opladers zijn snelladers, en niet alle smartphones kunnen via snelladen worden opgeladen. Om te kunnen snelladen heb je een snellader en een smartphone met snellaadfunctie nodig.
Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Om de snellaadfunctie te gebruiken moet je een bekabelde batterijlader gebruiken die Adaptief snelladen ondersteunt. Om de supersnelle laadfunctie te gebruiken, moet je een bedrade usb PD (Power Delivery)-lader gebruiken die supersnel opladen ondersteunt.
Controleer of je draadloze lader correct is aangesloten en geplaatst. Let op: De locatie van de oplaadspoel kan per model apparaat verschillen. Als de behuizing van het apparaat dikker is dan 3 mm, kan het wattage afnemen en warmte produceren, waardoor de oplaadtijd langer wordt.
Heb ik de originele oplader nodig voor mijn smartphone? Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet per se de originele oplader nodig om je telefoon van stroom te voorzien. Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken.
Niet alle opladers zijn snelladers, en niet alle smartphones kunnen via snelladen worden opgeladen. Om te kunnen snelladen heb je een snellader en een smartphone met snellaadfunctie nodig. Er zijn daarnaast verschillende snellaadtechnieken.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Je apparaat en je oplader hebben hetzelfde snellaadprotocol nodig om snel en veilig te laden. Gebruik je een oplader met een ander snellaadprotocol dan je smartphone? Dan laadt je toestel wel op, maar niet op maximale snelheid. Je hebt dan niks aan je snellader.
Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Voor snelladen heb je een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters nodig: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W2, 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Een powerbank
De powerbank gebruiken we steeds meer. Een powerbank is een draadloze oplader waarmee je een smartphone, tablet of zelfs laptops mee op kunt laden, eigenlijk een soort grote batterij die je kunt opladen en waar je op een later moment stroom uit kunt halen.
Met Wireless PowerShare kan je je apparaat opladen met behulp van een ander apparaat met Qi-ondersteuning, zonder dat je een oplader nodig hebt. Je kan ook twee apparaten tegelijk opladen met slechts één lader.
Als je oplaadt met een USB-kabel die aangesloten is op een computer, zal de spanning lager zijn dan die van een authentieke Samsung lader, wat resulteert in langzaam opladen. Voor het beste resultaat gebruik je een originele Samsung lader.
Met de Apple USB‑C-lichtnetadapter van 20 W laad je snel en efficiënt je devices op. Thuis, op kantoor of onderweg. Bij gebruik met iPhone 8 of nieuwer laad je je device razendsnel op; tot wel 50 procent batterijduur in ongeveer 35 minuten.
Thuisladen is de voordeligste vorm van opladen. De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Snelladen tot 80% is efficiënter
De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen. Over je hele reis gerekend is je totale laadtijd dan ook korter als je twee keer stopt bij een snellaadstation en tot 80% oplaadt dan één keer tot 100%.
Normale laadpalen herken je aan een maximaal laadvermogen tot 22 kWh. Snellaadpalen herken je aan een laadvermogen vanaf 43 kWh.
Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon zal opladen. Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren.
Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets). Voor nog sneller laden heb je een snellader nodig die specifiek geschikt is voor jouw smartphone.