De houding waarin je slaapt heeft mogelijk invloed op het krijgen van hartritmestoornissen. Mensen die op hun zij slapen hebben vaker last van hartritmestoornissen dan mensen die op hun buik of rug slapen.
Bewegend hart
Een studie uit 1997 liet zien dat er duidelijke verschillen zijn in de elektrocardiogrammen van mensen die op hun linker- of rechterzijde slapen. Hartpatiënten die op de linkerzij slapen bleken meer hartactiviteit te vertonen op hun ECG.
In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op hart- en vaatziekten als mensen die zeven uur goed slapen.
Sommige mensen voelen hun hart duidelijker kloppen als ze rustig liggen, vooral op de linkerzij. Ook dat is normaal. In rust is er weinig afleiding en valt de hartslag meer op. Over het algemeen zijn hartkloppingen onschuldig, maar soms zijn ze het gevolg van een onderliggende aandoening.
Plotselinge hartdood is geen hartaanval
U blijft meestal wakker en kunt om hulp roepen. Bij SCD daarentegen zijn er geen tekenen dat er iets gaat gebeuren - u verliest plotseling het bewustzijn en kunt niet om hulp roepen. Het kan gebeuren als u wakker bent of als u slaapt.
De onderzoekers zagen een piek in het aantal hartaanvallen aan het begin van de week, met het hoogste percentage op maandag. Ook op zondagavond blijken mensen een groter risico te lopen op een hartaanval.
Bij een hartstilstand raak je binnen 10 seconden bewusteloos. Iemand kan er dan wat grauw uitzien. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen.
Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning. Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.
Hoe kun jij het beste je hartslag verlagen? Als je matig intensief traint en overtraining en stress weet te voorkomen, zal je rustpols dalen. Voldoende slapen en drinken helpen ook, evenals het (niet) consumeren van bepaalde producten. Voor je hart zijn omega 3-vetzuren goed, cafeïne is dat bijvoorbeeld niet.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, stress, roken of overgewicht. Dit artikel bestaat uit 12 tips om hart- en vaatziekten te voorkomen die je relatief eenvoudig zelf in de praktijk kunt brengen.
Een goede voeding houdt in: Voldoende groente en fruit. Vooral volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, couscous en zilvervliesrijst. Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, ei, vegetarische producten, genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt, kaas en een handje ongezouten noten.
Goeie houding: op je rug slapen
Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten. Dit betekent dat er geen extra druk is op deze gebieden, waardoor je minder snel pijn zult ervaren.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor een goede spierfunctie en een normaal hartritme.
Langdurige stress zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, uw ademhaling versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw bloeddruk stijgt. Stress zorgt er ook voor dat uw bloed sneller stolt, waardoor er gemakkelijker bloedpropjes kunnen ontstaan.
pijn of minder gevoel in de rug. een licht gevoel in het hoofd. pijn in de nek. gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt.
Veel hart- en vaatziekten leiden tot blijvende schade aan het hart. Volledig herstel is nog niet mogelijk en de pompkracht van het hart gaat steeds meer achteruit. Mechanische ondersteuning door een pomp of een volledige harttransplantatie zijn op dit moment de enige oplossingen voor patiënten met ernstig hartfalen.
Dan kan het zijn dat je nieren een overschot aan magnesium maar moeilijk kunnen wegwerken. Je herkent zo'n teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.
Door de coffeïne kunt u last krijgen van hartkloppingen, een onrustig gevoel of slapeloosheid. Gebruikt u paracetamol meer dan 15 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met uw arts.
Vaak plassen`s nachts; het hart hoeft 's nachts vaak minder hard te werken waardoor het bloed weer beter weggepompt wordt. Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen. Minder gaan plassen; dit komt door de slechtere doorbloeding van de nieren.
Ga naar de huisarts om te weten waar het bij u door komt. Bel direct bij pijn of druk in de borst met 1 van deze klachten erbij: De pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress. De pijn verdwijnt niet als u rustig gaat zitten.