Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen.
Het bod dat je doet, moet juist zijn. Kijk hoeveel je onder of boven de vraagprijs kan bieden en doe dus een scherp bod, maar niet te scherp. De verkoper van het huis moet zich wel serieus genomen voelen. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat je bod wordt afgeslagen en je geen tegenbod krijgt.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Het eerste bod, ook wel openingsbod, op een huis is (meestal) niet gelijk aan de hoogte van de vraagprijs. De vraagprijs ligt meestal hoger dan de daadwerkelijke woningwaarde. En juist die woningwaarde is van belang voor het berekenen van de maximale hypotheek.
Veel gebruikt in advertenties om aan te geven dat de verkoper geen prijs kan of wil opgeven, maar open staat voor biedingen. Een aannemelijk bod is een acceptabel bod (op onredelijk lage biedingen wordt niet ingegaan). Een dergelijke aanduiding geeft ook aan dat de verkoper toch redelijk snel van iets af wil.
Hoeveel je kunt bieden voor een woning is afhankelijk van zoveel verschillende zaken. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker boven de vraagprijs geboden dan eronder. Er is daardoor geen percentage of bedrag te noemen dat je het beste onder de vraagprijs kunt gaan zitten.
In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden. Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning.
Een bod intrekken is niets mis mee wanneer je aangeeft dat je bijvoorbeeld spijt hebt van je bod. Het gaat om veel geld en tegenwoordig gaan de verkopen zo snel, dat je misschien achteraf spijt hebt. Geen probleem. Gewoon melden bij de makelaar.
Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.
De grootbanken in Nederland verwachten allemaal dat de huizenprijzen in 2023 gaan dalen. ABN AMRO en ING houden rekening met een prijsdaling van gemiddeld 6%. Rabobank zet in op een gemiddelde prijsdaling van 5,2%.
Onderhandel slim: doe een tegenbod
Je kan dit doen door een concreet tegenbod te doen. Een goed tegenbod is een bedrag waar jij tevreden mee bent en waar de koper een goed gevoel bij heeft omdat hij of zij een mooie korting kon bedingen. Laat de bieder daarbij voelen dat een hoger bod echt wel resultaat kan opleveren.
Kijk naar de waarde van de woning.
Je kunt bijvoorbeeld voor een paar euro informatie opvragen bij het Kadaster over de koopsom die is betaald voor vergelijkbare woningen. Zo weet je ongeveer voor welk bedrag jouw woning waarschijnlijk weggaat.
Het Economisch Bureau van ABN AMRO houdt in 2023 rekening met een prijsdaling van 6%. Ook in 2024 verwacht het Economische Bureau een daling van 4%. Als het gemiddelde prijspeil op een lager niveau staat zal de interesse voor koopwoningen weer groeien.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis.
Onderhandelen prijs huis
De onderhandelingen beginnen met de prijs van het huis. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen voor de woning. Denk daarbij aan de waarde van het huis en wat je je kunt permitteren qua hypotheek. Het is verder van belang om niet te hoog, maar ook niet te laag in te zetten.
Het bod is geldig tot [datum + tijd: 2 dagen is een normale termijn] Koper heeft het recht om de notaris te kiezen. Het bod geldt voor de woning inclusief [afgesproken zaken als vloeren, gordijnen, planten in tuin.
“Er zijn drie grote argumenten om een lager bod uit te brengen, tot gemiddeld 15 procent lager dan de vraagprijs. Die argumenten moet je kennen”, vertelt vastgoedexpert Bea Vandendael. “Een heel belangrijke is het EPC-label dat de energieprestatie van de woning weergeeft.
Als jij een particuliere woningkoper bent, dan is een bod niet bindend. In de wet is het schriftelijkheidsbeginsel vastgelegd. Dit houdt in dat er pas sprake is van een rechtsgeldige en dus bindende koop wanneer de overeengekomen voorwaarden in een door beide partijen getekende koopovereenkomst zijn vastgelegd.
Je kan er dezelfde dag nog uitkomen of er weken over doen. Deze tijd kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. Uiteraard kan je zelf een termijn stellen waarin je een tegenbod wilt ontvangen. Geef dit dan door aan de verkopend makelaar wanneer je jouw bod uitbrengt.
Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis. Daarnaast laat de makelaar in de meeste gevallen het huis niet aan alle geïnteresseerden zien. Het zijn er soms gewoon te veel.