In veel omstandigheden kan jaloezie een positieve emotie zijn. Maar vergeet ook niet dat het je ergste vijand kan worden als je niet weet hoe je het moet beheersen.
De positieve kant van afgunst: Benijden
Benijden en afgunst ontstaan allebei als een ander het beter doet in iets belangrijks en voelen frustrerend. Maar waar afgunst gedrag ontlokt dat negatief is naar de ander, leidt benijden juist tot de motivatie om je eigen positie te verbeteren.
Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over jouw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen jouw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat.
Een beetje jaloezie in een relatie is niet erg en ook eigenlijk heel gezond. Het geeft eigenlijk best een geruststellend gevoel dat je partner een beetje angst heeft om je te verliezen.
Jaloezie is dan ook een normale emotie die in veel gevallen gezond en nuttig is. Sommige mensen zijn echter zo jaloers, dat het hun in het dagelijkse leven in de weg staat. In dat geval is het de moeite waard om iets aan je jaloerse gevoel te doen.
Jaloezie zegt iets over je eigen verlangens
“Je kunt jaloers zijn op iemand kwaliteiten, status, bezit, resultaten, uiterlijk en uitstraling. Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Hetgene wat de ander heeft, raakt een gevoelige snaar bij jou.
De jaloerse persoon herhaalt voortdurend datgene wat de ander zou moeten doen, waardoor de ander ook echt gaat geloven dat dit is wat hij of zij zou moeten doen. Op langere termijn is dit ziekmakend, op korte termijn maakt het de omgeving onvoorspelbaar.
'Jaloezie is geen fijn gevoel, maar als je iets wil bereiken is jaloezie wel weer goed', vertelt sociaal psycholoog en jaloezieonderzoeker Niels van de Ven van Tilburg University. 'Jaloezie laat zien wat je belangrijk vindt. En het kan je motiveren om harder te gaan werken.
De meeste kinderen zijn wel eens jaloers. Dat hoort bij de emotionele ontwikkeling. Jaloezie uiten is dan ook geen teken van een slecht karakter. Kinderen uiten jaloezie bijvoorbeeld door boosheid, de aandacht opeisen, spullen van anderen afpakken en huilen als iemand aan hun spullen komt.
Om ziekelijke jaloezie te overwinnen kun je een behandeling bestaande uit medicatie, psychotherapie of een combinatie hiervan ondergaan. Medicijnen die voorgeschreven kunnen worden zijn antipsychotica en selective serotine heropname blokkers. Die laatsten worden vooral gebruikt als er ook sprake is van een depressie.
Als je jaloers bent, kan dat te maken hebben met een laag zelfbeeld. Want ook het beeld dat je hebt over jezelf is iets wat je kunt verliezen. Dat is een van de redenen waarom mensen jaloers zijn in relaties. Als je je partner dreigt te verliezen aan een ander, kun je het gevoel krijgen dat die ander beter is dan jij.
Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma's uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij je datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel over materie, eigenschappen of relaties gaan. Jaloezie in een relatie komt voort uit angst om iemand te verliezen waar je van houdt.
Maar of jaloezie genetisch al dan niet is vastgelegd, doet er eigenlijk weinig toe. Zowel bij aangeboren als door de omgeving bepaalde jaloezie zijn de oorzaken van afgunstige gedachten aan te pakken.
Jaloezie is een lichamelijke emotie waardoor je dit ook letterlijk kunt voelen. Afgunst is eigenlijk de overtreffende trap van jaloezie. Het verschil met jaloezie is dat je bij afgunst het de ander niet gunt om in het bezit te zijn van datgene waar je jaloers op bent. Eigenlijk gaat het dus bij afgunst om misgunnen.
Jaloezie komt voort uit onzekerheden en is gerelateerd aan afgunst. Het richt zich meestal op de overtuiging dat anderen meer krijgen dan jij. Als je jaloers wordt ontstaat er een mix van emoties die kunnen bestaan uit verdriet, onzekerheid, boosheid, bezorgdheid, hulpeloosheid en afkeer.
Het 'jaliefgevoel' is het tegenovergestelde van jaloezie. Het wordt ook wel 'compersie' genoemd. Het houdt in dat je niet jaloers wordt wanneer je partner met anderen flirt, kust of seks heeft, maar je bent juist blij voor ze. Zie het als de blijdschap die je ervaart wanneer je partner bijvoorbeeld een promotie krijgt.
Samengevat: afgunst gaat over wat een ander meer dan jij heeft en wat je wel zou willen bezitten. Afgunst illustreert wat je mist, wat jou ontbreekt of ontbeert. En natuurlijk is dat jouw zelfperceptie en eigen beeld.
Afgunst is de pijn die we voelen wanneer het goed gaat met iemand anders. Je misgunt de ander het geluk Dit gevoel kan je hebben voor een persoon, maar ook voor meerdere personen. Wanneer je afgunst voor iemand voelt, ga je ervan uit dat als die persoon wint, jij dus verliest. Vaak is dit proces onbewust.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
4) Iemand die doelbewust niet wil feliciteren: Dit is ook een van de meest krachtige tekenen dat laat zien dat iemand jaloers is. Een jaloerse persoon zal het erg moeilijk om je te feliciteren met je succes. Hij zal zich zelfs ongelukkig worden als hij vindt dat je gelukkig of succesvol bent.
Om jaloers te zijn op andere kinderen, moet je kind zich kunnen vergelijken met anderen. Dit kunnen kinderen pas echt goed vanaf 7 jaar. Jaloezie op speelgoed kan al eerder voorkomen bij kinderen, dit begint vaak vanaf 4 jaar.