Kijken we puur naar de vraag of je van jezelf moet houden om een relatie te kunnen krijgen, dan is het antwoord simpel. Namelijk: nee. Ook als je jezelf niet volledig accepteert, niet veel zelfvertrouwen hebt of jezelf domweg “stom” vindt, kun je best een relatie met iemand aangaan.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
Als ik 'van jezelf houden' in categorieën indeel, kom ik op de volgende hoofdzaken: Aanraken. Je raakt jezelf zacht en respectvol aan. Je staat alleen aanraking van anderen toe als die voor jou goed voelt, zacht en liefdevol.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Zelfafwijzing is een conditionering.
Dit betekent dat je jezelf afwijst als er zich een bepaalde conditie voordoet. De conditie bij zelfafwijzing is een nare gevoelsherinnering. Steeds als de gevoelsherinnering actief wordt, wijs je jezelf af. Dit gebeurt onbewust en gebeurt volledig automatisch.
Kijken we puur naar de vraag of je van jezelf moet houden om een relatie te kunnen krijgen, dan is het antwoord simpel. Namelijk: nee. Ook als je jezelf niet volledig accepteert, niet veel zelfvertrouwen hebt of jezelf domweg “stom” vindt, kun je best een relatie met iemand aangaan.
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
(Nog steeds) geen relatie: mogelijke verklaringen
Je bent misschien te kritisch, te perfectionistisch in je beeldvorming van de voor jouw geschikte levensgenoot; Je hebt, onbewust, misschien wel bindingsangst; Je wilt misschien wel té graag, waardoor je mannen onbewust afschrikt.
Zelfliefde is onvoorwaardelijk, het is ervaren dat jij zelf je beste gezelschap bent en dat je doet voor jezelf wat er nodig is, dat je durft te groeien en pijn kunt ervaren omdat je weet dat je dat nodig hebt om verder te gaan. Volledige zelfliefde is iets groots en begint klein.
Je afgewezen of gekwetst voelen, gaat gepaard met een verlammende, bevriezende emotie genaamd schaamte. Schaamte komt bijvoorbeeld om de hoek kijken wanneer je je door afwijzing niet goed genoeg voelt. Schaamte trekt samen op met een negatief zelfbeeld.
Het belangrijkste is dat je jezelf gaat geven wat je nodig hebt, vooral op de momenten dat je je afgewezen voelt: vriendelijkheid, begrip, zorg. Je verandert daarmee de relatie met jezelf en dat verzacht de wond en vermindert je kwetsbaarheid. Je gevoelens en behoeften accepteren helpt je jezelf te accepteren.
Gevoelens van afwijzing zijn pijnlijk. En misschien sprak je al 100 mensen die gezegd hebben dat jij het je niet zo moet aantrekken. Dat wist jij ook wel. Eigenlijk zou je er boven moeten staan.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.
Wanneer je veel “geeft” aan de ander(en) en meer bezig bent met anderen en onvoldoende tijd en ruimte neemt om te luisteren naar je eigen behoeftes en gevoelens, kun je de verbinding met jezelf kwijt raken. Je weet dan niet meer wat jij zelf wilt en nodig hebt. Dit kan een sterk gevoel van leegte en eenzaamheid geven.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.