Het eten van gefermenteerde producten kan goed helpen om je darmflora te herstellen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kefir, tofu of tempeh. Maar ook bekendere producten zoals karnemelk, yoghurt en sommige groentesappen zijn een grote bron van gefermenteerde stoffen.
Eet veel groenten, fruit, peulvruchten en bonen
Groenten en fruit zijn de beste bronnen van voedingsstoffen voor een gezonde darmflora. Ze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd.
Vezels zitten in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door hier veel van te eten, help je de goede bacteriën om hun werk te doen. Het is goed om veel verschillende bacteriestammen in je buik te hebben.
Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit
Banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en artisjok zijn dé groente- en fruitsoorten waar goede darmbacteriën van houden en worden ook wel prebioticum genoemd. De oplosbare vezels zijn voor hen een uitstekende voedingsbron.
Het kan tot 12 maanden duren voordat de microbiota hersteld is van de effecten van antibiotische therapie. De duur van de maag-darmklachten zoals diarree kan aanhouden na toediening van antibiotica of pas tot 4 weken later ontstaan.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Welke thee kalmeert maag en darmen? – Om je maag te kalmeren, is het aan te raden om theeën te kiezen zoals venkel, kamille, anijs, karwij of gemengde kruidenthee. Deze hebben een krampstillend, kalmerend effect. Bij darmproblemen zoals diarree kan thee van salie, kamille, tijm of pepermunt nuttig zijn.
Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede en gezonde darmflora. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van probiotica. Daaruit blijkt dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS).
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Komijn, venkel, kamille, gember en anijs zijn kruiden die een positieve, verzachtende en ontkrampende invloed hebben op de spijsvertering, zeker als zij in combinatie worden gebruikt.
Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel
Meestal verergeren de klachten in de loop van de dag en na het eten. Maar ook met een lege darm ervaren mensen met PDS een opgeblazen gevoel. Ook ervaren mensen met deze klachten vaak winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
Naast vitamines en mineralen bevatten appels gezonde koolhydraten en vezels. Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee.
Meest voorkomende klachten zijn:
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.
Goede' bacteriën Yakult is gefermenteerde melk, die is aangezuurd met een lactobacil, om precies te zijn de Lactobacillus casei strain Shirota (LcS). Deze bacterie behoort tot de zogenaamde probiotica.