Je kunt natuurlijk losse kaartjes kopen voor elke rit die je met het openbaar vervoer maakt, maar meestal is het een stuk voordeliger met één van de twee typen OV-kaarten te reizen. Die twee typen OV-kaarten zijn de London Travelcard en de Oyster Card.
Je kunt in Engeland contant betalen, maar ook met jouw pinpas of creditcard.
De Oyster Card is de ov-chipkaart voor vrijwel alle openbaar vervoersmiddelen in Londen. De Oyster Card koop je bij een van de 4.000 verkooppunten. Dat kan bij metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld voor eenmalig £ 5,-.
Je kunt in de bus niet meer met contant geld betalen. Wel pinnen! Door geen contant geld meer op de bus te accepteren, wordt het veiliger in het openbaar vervoer. Je kunt wel met PIN, de Keolis app of de OV-chipkaart betalen.
Om met je Oystercard te betalen houd je de kaart tegen de grote gele schijven aan in de bus of bij de poortjes op het trein/metro station. Na je reis check je weer uit. Je checkt alleen uit wanneer je met de metro of de trein reist, niet in de bus.
In het algemeen is een Travelcard duurder dan een (Visitor) Oyster card. Een uitzondering hierop was als je drie of meer reizen maakt per dag voor zes dagen of meer, binnen een periode van zeven dagen.
Betaling geschiedt via creditcard. Het best kun je betalen met je contactloze creditcard. Je hoeft dan geen losse kaartjes of OV-kaart te kopen en betaalt nooit meer te veel.
Alleen reizigers die in de tweede klas willen reizen, kunnen terecht met de bankpas. De prijs van een reis met de bankpas is namelijk gelijk aan dat van de tweede klas tegen vol tarief.
Alle reiskosten die je maakt op een dag, worden de volgende dag in één keer van je rekening afgeschreven. De afschrijving heeft altijd een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters. Koppel je betaalpas aan Mijn NS. Zo heb je gelijk inzicht in je reisgeschiedenis en de kosten.
Dagkaarten zijn ideaal wanneer je niet beschikt over een OV-chipkaart en soms zijn ze zelfs voordeliger dan reizen met een OV-chipkaart. Andere voordelen: de dagkaartjes zijn volledig anoniem en meestal gedurende een hele dag geldig.
Een Oyster Card is al voordat naar Engeland gereisd wordt te bestellen via de website van Transport for London. Op die manier kost een kaart £3,00. De kaart is ook gewoon uit de kaartautomaat te halen op de verschillende stations van de Underground en op 3700 andere plekken in de stad.
Een Oyster Card kost £5 en kan in België besteld worden.
Travelcard 1 dag off-peak
De meest gekozen en goedkoopste travelcard is de off-peak kaart waarmee je 1 dag onbeperkt kunt reizen in het openbaar vervoer van Londen. De off-peak travelcard kost 15,50 euro voor volwassenen (16+).
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro's.
Met de betaalpas van Rabobank kun je bijna overal ter wereld betalen en contant geld opnemen in vreemde valuta.
De betaalpas werkt zonder dat je vooraf een abonnement moet afsluiten. Ook vooraf aanmelden is niet nodig. Zodra je met je betaalpas incheckt gaat de betaling automatisch. De dag na de reis zie je het bedrag in je betaaloverzicht staan van je bank met de omschrijving NLOV.
'Reizen met een betaalpas werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart', legt de vervoerder uit. 'Een reiziger checkt bij het instappen bij de kaartlezer in, vooraan in de bus, met een betaalpas/creditcard of een mobiele betaalpas/creditcard op de smartphone.
De reis kost hetzelfde als met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Later wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan de betaalpas of creditcard.
De prijs van een reis met je betaalpas is gelijk aan de prijs van een reis met een OV-chipkaart vol tarief tweede klas. De kosten van gemaakte reizen worden per dag bij elkaar opgeteld en zijn de volgende dag voor de reiziger zichtbaar op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker.
Wat kost mijn reis met de betaalpas? De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
In- en uitchecken gaat op dezelfde manier als met je OV-chipkaart. Je houdt je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel tegen de kaartlezer of het poortje en je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier uit.
Check voor je reis of vakantie naar het Verenigd Koninkrijk (VK) altijd het reisadvies, houd rekening met de douaneregels – en neem een geldig paspoort mee. Om ontspannen op vakantie te kunnen is het belangrijk je goed voor te bereiden. Karel van Oosterom, ambassadeur in Londen, geeft je tips om wijs op reis te gaan.
In Groot-Brittannië en Noord-Ierland betaalt men met de Britse pond (GBP) die overal eenvoudig te pinnen is.
Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-15%. Kamermeisjes geef je ongeveer 1 pond per dag.