Hoewel tot 85 procent van de aanstaande moeders last heeft van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap, treft hyperemesis gravidarum slechts zo'n 3 procent van de zwangere vrouwen. Het begint meestal in de vroege zwangerschap, vóór ongeveer negen weken, en verdwijnt vaak tijdens het tweede trimester.
Uitgaande van de geboortecijfers van het CBS gaat het in Nederland dan om ongeveer 2000 tot 4000 vrouwen per jaar die HG hebben in de zwangerschap.
Wat is hyperemesis gravidarum? De milde tot normale zwangerschapsmisselijkheid begint rond de 6 weken, de klachten zijn het ergst rond de 8 à 9 weken en verdwijnen meestal ergens tussen de 16 en 20 weken.
HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en dit betekent min of meer 24/7 misselijkheid, vaak gepaard met extreem spugen/overgeven. Als je die term nog nooit gehoord hebt dan komt het omdat het ook niet zo vaak voorkomt bij vrouwen.
De meeste vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het is meestal het ergst rond week 9 van je zwangerschap. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
hCG (zwangerschapshormoon) gehalte
Een onderzoek ( Goodon 2003) wijst uit dat zwangeren die een hoog hCG (het zwangerschasphormoon) gehalte hebben een hoger risico hebben om misselijk te worden, echter in ditzelfde onderzoek waren ook zwangeren met een hoog hCG gehalte die nergens last van hadden.
Zwangerschapsmisselijkheid komt veelal in de ochtend voor, maar kan ook hele dagen aanhouden. Maar bij “normale misselijkheid” nemen de klachten na het eerste trimester af. Tot 2% van de zwangere vrouwen heeft echter last van extreme zwangerschapsmisselijkheid ook wel Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd.
Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Werkgevers zijn vanuit de wet Poortwachter verplicht om je te helpen weer aan het werk te gaan. Toch is de realiteit dat sommige werkgevers het dienstverband bij vrouwen met HG proberen te beëindigen en soms gebeurt dit met druk op de zwangere.
Meestal kan overgeven geen kwaad voor jou of de baby. Je krijgt voldoende voedingsstoffen binnen als je niet elke keer braakt nadat je iets eet of drinkt. Braak je na 20 weken zwangerschap nog steeds, dan kan het zijn dat de baby minder goed groeit. De verloskundige of gynaecoloog houdt dit in de gaten.
Het misselijke gevoel kan overdag in golven terugkomen. Je ervaart een wee gevoel in je maag. Je hebt snel de neiging tot braken, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen. Je voelt je zo ellendig, dat je niets anders kunt dan op bed liggen.
U kunt bijvoorbeeld water, thee, koffie, melk, karnemelk, yoghurtdrank, bouillon en frisdrank gebruiken. Alcohol wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Ochtendmisselijkheid kan verminderen door een toastje of beschuit te eten voor het opstaan. Soms kunnen etensgeuren vanwege het koken al voor misselijkheid zorgen.
Meer over oorzaak zwangerschapsmisselijkheid
Het lichaam produceert meer het hormoon oestrogeen. Daarnaast wordt het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin) aangemaakt. Door die hormonen verandert er veel in het lichaam, waardoor u misselijk kunt worden.
Hyperemesis gravidarum (HG) (Grieks: hyper-emesis (ὑπέρ-έμεσις); "extreem braken" en Latijn: gravidarum; "van zwangeren") is een ernstige aandoening die kan optreden bij zwangerschap, en die gepaard gaat met hevige misselijkheid en braken.
Bij overmatig zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum) wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Daar wordt een behandeling gestart die onder andere bestaat uit het extra vocht toedienen door middel van een infuus. Als dit onvoldoende resultaat geeft, kan eventueel sondevoeding voeding via een slangetje) wenselijk zijn.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen.
Sinds 2017 is investeringsmaatschappij Cobepa eigenaar. Het is actief in onder andere Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Directeur Jeroen Mustert werd in 2022 opgevolgd door Rob Uytdewilligen.
100% recyclebare materialen
De verpakkingen zijn duurzaam. Er worden geen kleurstoffen gebruikt zodat onze flessen optimaal te recyclen zijn. Ook zijn de etiketten gemaakt van het natuurlijke afvalproduct uit de papierindustrie en zijn de overige materialen die wij gebruiken van 100% gerecycled materiaal.
In het kort. Meclozine, eventueel in combinatie met vitamine B6 (pyridoxine), doxylamine (in combinatie met vitamine B6), promethazine en cyclizine kunnen gebruikt worden bij misselijkheid in de zwangerschap.
De test kan zeer kleine concentraties van hCG in de urine detecteren (de gevoeligheid van deze test is 10 mIU/ ml).
Tot 85% van zwangere vrouwen heeft last van enige mate van misselijkheid gedurende de zwangerschap [1-6]. Misselijkheid begint vaak tussen de 4 en 9 weken van de zwangerschap [1,3,7] en gaat bij de meeste vrouwen over na week 14-16 [1,3,6,7,8].
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap. Hierna zal het zwangerschapshormoon langzaam verminderen.