Rijangst bij ervaren chauffeurs kan samenhangen met overbelasting of burn-out, controleverlies bij paniekaanvallen en verkrampingen dan wel beginnen na een ongeval. Ook kan rijangst ontstaan na routineverlies, ouderdomsonzekerheden, faalangst, andere aandoening enzovoorts.
Oorzaken rijangst
In sommige gevallen ontstaat rijangst door een extreme vorm van faalangst of angststoornissen. Maar ook trauma's kunnen lijden tot rijangst. Wanneer je na een verkeersongeval het ongeval blijft herbeleven, is er sprake van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS).
Naar schatting heeft bijna een miljoen Nederlanders rijangst. De helft daarvan durft helemaal niet meer te rijden. Stapt men toch in de auto, dan krijgt men hartkloppingen, zweetaanvallen, een duizelig gevoel of een paniekaanval.
Symptomen van snelwegangst en rijangst:
Verhoogde hartslag/ pijn op de borst. Hoge adem/ hyperventilatie. Trillen/ zweten. Tintelingen/ droge mond/ Duizelingen.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.
Als je een paniekaanval hebt of voelt aankomen, probeer dan rustig te ademen en te ontspannen. Zoek afleiding. Neem bijvoorbeeld een slok water, loop even naar buiten, doe wat oefeningen (zoals kniebuigingen), of ga hardop lezen of zing hard mee met de radio. Doe iets actiefs: ga een eind fietsen, rennen of wandelen.
Als u buiten bewustzijn raakt of flauwvalt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Maar wat de oorzaak ook is: als u bewusteloos raakt terwijl u achter het stuur zit, is dat levensgevaarlijk. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.
Bij jonge moeders kan rijangst door een overmatig verantwoordelijkheidsgevoel komen: ze zijn bang dat ze hun baby in gevaar brengen op de weg. Anderen zijn weer bang een paniekaanval te krijgen in de auto. Mensen met claustrofobie of hoogtevrees kunnen het heel eng vinden om door een tunnel of over een brug te rijden."
Invloed op je geluk
In de auto zitten heeft dus ook een negatieve invloed op je mentale gezondheid. Zaken zoals files, de onberekenbaarheid van het autorijden en variërende lengte van de reistijd veroorzaken veel stress. Stress heeft een negatieve invloed op de bloeddruk en kan leiden tot vermoeidheid en depressie.
Eigenlijk word je eerste rijles heel relaxed. Je zult dan direct merken dat autorijden helemaal niet zo eng is als wat je eerst denkt. Het maakt ook niet uit als het niet goed gaat de eerste keer. Want laten we eerlijk zijn, slechter kun je er in ieder geval niet van worden.
Dit kun je doen om te voorkomen dat je flauwvalt: Kruis je benen en span been- en buikspieren als je licht in je hoofd wordt. Door de spierspaning neemt je bloeddruk toe. Ga zitten en leg je hoofd tussen je knieën als je licht in je hoofd wordt, of ga even liggen.
Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Behandeling van een angststoornis. Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.
In de bijsluiter van uw medicijn staat of het middel uw rijgedrag kan beïnvloeden. Deze informatie staat onder het kopje 'Rijvaardigheid en het gebruik van machines'. In de bijsluiter van bijvoorbeeld paracetamol staat: 'Voor zover bekend heeft paracetamol geen invloed op de rijvaardigheid'.