De minst gevaarlijke straling heet alfastraling (of, met een Grieks symbool, α-straling). Die straling ontstaat bij alfaverval. Dat wil zeggen dat een atoom twee protonen en twee neutronen tegelijkertijd verliest. Het atoom verandert daarbij in een ander atoom, omdat het twee protonen kwijt is.
Voor mensen is gammastraling erg gevaarlijk, omdat het zoveel energie heeft en moeilijk tegen te houden is. Vaak heb je een dik stuk lood of ongeveer een meter beton nodig om de meeste gammastraling tegen te houden. In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten.
Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie.
Ioniserende straling: elektromagnetische straling met een hoge frequentie, dus veel energie per foton (röntgenstraling en gammastraling), en bovengenoemde deeltjesstraling; de energie per foton of deeltje is voldoende om elektronen uit atomen te verwijderen.
In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
Echt serieus wordt het rond de 4000 millisievert. Als een persoon dan niet wordt behandeld, kan hij binnen twee maanden sterven. Bij 10.000 millisievert zal iemand in een of twee weken dood zijn aan interne bloedingen. Het dubbele daarvan tast het centrale zenuwstelsel aan en leidt binnen enkele uren tot de dood.
Materialen zoals PEEK en polyimide tonen goede bestendigheid tegen gammastraling en röntgenstraling. PTFE en POM zijn daarentegen zeer gevoelig en daarom minder geschikt voor toepassingen die te maken hebben met blootstelling aan straling.
De meest energierijke straling, namelijk gammastralen, röntgenstralen en een bepaald gedeelte van het ultraviolette licht, zijn gevaarlijk voor ons lichaam, omdat ze in staat zijn om elektronen uit atomen weg te slaan (ioniseren), als gevolg van hun grote energie-inhoud. Men noemt deze vormen van straling ioniserend.
Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig. De mogelijke stralingsgebonden effecten blijven hierdoor minimaal en zijn vergelijkbaar met de effecten van een röntgenonderzoek.
De gevaarlijkste soort radioactieve straling is gammastraling (γ-straling). Gammastraling bestaat niet uit deeltjes, zoals alfa- en bètastraling, maar uit krachtige elektromagnetische stralen (veel sterker dan bijvoorbeeld gewoon licht). Die straling wordt door bijna niets tegengehouden.
Gammaverval is elektromagnetische straling en bestaat (net als licht) uit fotonen. Gammastraling is veel minder ioniserend dan alfa en betastraling maar heeft een zeer doordringend vermogen en is om die reden toch gevaarlijk.
In plaats van de gebruikte methode kun je ook kijken naar wat de wetenschap bestudeert: alfawetenschappen bestuderen producten van de menselijke geest, bètawetenschappen bestuderen de natuur en de gammawetenschappen bestuderen het menselijk handelen.
Draag beschermende kledij die ook uw armen en benen bedekt. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Alfastraling heeft het laagste doordringende vermogen en gammastraling heeft het grootste doordringende vermogen. Hoe groter de dichtheid van een stof, hoe lager het doordringende vermogen door die stof wordt. Zo houdt lood straling veel beter tegen dan piepschuim.
Op dit Zeeuwse veldje wordt de meeste radioactieve straling van Nederland gemeten. De hoge meting komt dus niet van de kerncentrale Borsele, die toevallig ook dichtbij dit dorp staat.
De gemiddelde blootstelling van inwoners van Nederland aan ioniserende straling bedraagt momenteel naar schatting zo'n 2,8 mSv (millisievert) per inwoner per jaar.
Gammastraling bestaat uit elektromagnetische golven. Die penetreren verder in de materie. Een voorbeeld is de röntgenstraling die in ziekenhuizen wordt gebruikt. We kunnen ons tegen ongewenste gammastraling beschermen door de bron af te schermen met water, lood of beton.
In het algemeen wordt elektromagnetische straling die door een doorschijnend stoffelijk medium (bijvoorbeeld een stuk glas, een gaslaag of de atmosfeer van een ster) gaat, ten dele geabsorbeerd. De absorptie blijkt meestal met de frequentie van de straling te variëren en hangt samen met de aard en dikte van het medium.
Elektrische (E) en elektromagnetische velden (EM) worden uitgestraald door allerlei apparaten waar elektrische spanning op staat en/of waar stroom door loopt. Alles met een zender: DECT telefoons, Wifi, smartphone, babyfoon, printer, smart-tv, apparaten die werken op bluetooth.
Belangrijke verschillen met 4G zijn dat er bij 5G een veel snellere data-overdracht mogelijk is, dat de reactietijd veel korter is en verbindingen betrouwbaarder zijn. Bovendien kunnen antennes van basisstations met 5G voor meer apparaten tegelijkertijd een draadloze verbinding verzorgen dan 4G.
Een dosis van 5.000 mSv zal binnen een maand zowat de helft van de mensen doden die eraan blootgesteld worden. De waarden die hier vermeld worden, gelden voor volwassenen. Kinderen zijn veel gevoeliger voor straling: bij kinderen onder tien jaar zijn de effecten drie tot tien keer sterker.
In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. Deze elektromagnetische velden mogen niet sterker zijn dan de limieten die zijn vastgelegd in die regels. Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.