Mensen met ADHD ervaren vooral last van organisatie-, planning- en concentratieproblemen. Daarnaast vertonen mensen met ADHD vaak hyperactief en impulsief gedrag. Voordat de behandeling start is het belangrijk te onderzoeken of er meer met je aan de hand is.
Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken.
Mogelijke gevolgen waar je tegenaan kunt lopen zijn: Gevolgen op school of werk: (Huis)werk niet op tijd afkrijgen, omdat je moeite hebt met het houden van overzicht en plannen. Lessen/besprekingen lastig kunnen volgen, doordat je snel afgeleid bent, niet stil kunt zitten en moeite hebt met luisteren.
Veel volwassenen met ADHD hebben moeite met stil zitten, zijn rusteloos, willen graag altijd bezig zijnen hebben moeite met ontspannen. Het laatste gebied is impulsiviteit. Mensen met ADHD doen eerst voor ze nadenken over de gevolgen, zo kunnen ze er iets zomaar uit flappen en worden beslissingen soms te snel genomen.
Mensen met ADHD hebben vaak erg veel moeite met reageren op en vasthouden van de emoties die hen motiveren voor belang- rijke taken. De meeste mensen met ADHD ondervinden spontaan dezelfde teleurstelling, angst, trots, schaamte en opwinding en hetzelfde verdriet en dergelijke in allerlei situaties als ieder ander.
Uit onderzoek van Woo et. Al (2015) blijkt dat met name suiker, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen de kans op ADHD vergroten. Ook is het deze onderzoekers opgevallen dat kinderen met ADHD vaak tekorten hebben aan zink, magnesium, ijzer, koper en omega-3 vetten.
Mensen met ADHD hebben vaak last van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid. 3 op de 4 mensen heeft naast ADHD nog last van een andere stoornis, bijvoorbeeld een slaapstoornis, angststoornis, stemmingsstoornis, autisme, verslaving of persoonlijkheidsstoornis.
Het kan zich op verschillende manieren uiten. Niet iedereen met ADHD is altijd druk, ongeconcentreerd of impulsief. Sommigen zijn juist erg dromerig en vallen minder op. Deze diagnose krijg je niet zomaar.
ADHD is geen belemmering voor een goede en liefdevolle partnerrelatie, maar er kunnen soms extra uitdagingen zijn. Twee klassieke voorbeelden: De persoon met de diagnose kan moeite hebben om zijn concentratie lang genoeg vast te houden om naar zijn/haar partner te luisteren.
Erken je emoties en zorg voor jezelf.
Nog belangrijker is het dat je je eigen emoties erkent en toelaat. Geef dus ruimte aan gevoelens van boosheid, verdriet, frustratie, angst en twijfel. Je hoeft je niet voortdurend aan te passen, sterk te houden en rekening te houden met je partner omdat deze ADHD heeft.
Helder communiceren kan soms lastig zijn voor mensen met ADHD. Toch is een goede communicatie de sleutel tot een stabiele relatie. Probeer jezelf in de ander te verplaatsen. Misschien ben jij zo lief om je partner te helpen herinneren aan bepaalde afspraken, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn.
ADHD-ers hebben heel veel energie en ervaren dat ze daar dagelijks iets mee moeten. Het lichaam van iemand 'die continu aanstaat'- zoals ADHD-ers zichzelf herkennen- komt niet makkelijk tot rust en zo herstelt hun zenuwsysteem niet of moeilijker.
Er wordt van hen meer verwacht. Vrouwen proberen het vaak juist heel erg goed te doen, waardoor ze zichzelf uitputten en overspannen of burn-out raken. Nog andere symptomen zijn: overprikkeling en overgevoeligheid voor licht en geluid, hypermobiliteit, overgevoeligheid voor afwijzing en woedebuien.
Bij vermoeden van AD(H)D wordt het zogeheten Diagnostisch Interview Voor ADHD (DIVA) afgenomen. Dit doet een psychodiagnostisch medewerker of een verpleegkundig specialist en duurt gemiddeld twee afspraken van elk 60 minuten.
Ook gaat ADHD soms samen met opstandig en zelfs antisociaal gedrag, zoals stelen, liegen en grovere criminaliteit. Financiën zijn vaker een probleem, evenals functioneren op school, studie en werk.
Ernstige gevolgen
30-60% vaker ongelukken (overal, en in het verkeer) 2x zo hoge sterfte door ongelukken. Verhoogd voorkomen van andere psychiatrische stoornissen: depressie, angststoornissen, antisociaal en oppositioneel gedrag, slaapproblemen, eetstoornissen. Verhoogd alcohol en drugsmisbruik, vaker roken.
Met voeding en supplementen kun je ook heel veel doen om je systeem rustiger te krijgen. Er zijn allerlei testjes om uit te zoeken welke disbalans iemand heeft. Gaba bijvoorbeeld is een kalmerende neurotransmitter die veel mensen met ADHD tekort komen, dus een supplement kan rustgevend werken.
ADHD is op zich niet te genezen. Het vormt een blijvende kwetsbaarheid. De behandeling heeft als doel de symptomen te verminderen en het ontstaan van bijkomende problemen te voorkomen en/of te beperken.
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
In het bekende psychiatrische handboek de DSM-5 wordt ADD het 'overwegend onoplettende beeld' van ADHD genoemd. “ADD wordt ook wel met een knipoog Alle Dagen Dromerig genoemd”, zegt Ehrlich. “Iemand met ADD kan moeilijk de aandacht erbij houden als iets ze niet heel erg interesseert. Ze kunnen dromerig of afwezig zijn.
De belangrijkste kenmerken van ADHD bij mannen en vrouwen zijn: problemen met de aandacht of de concentratie, moeite met organiseren, hyperactief of overbeweeglijk zijn en impulsiviteit. Symptomen die vaak voorkomen zijn: snel afgeleid zijn. vergeetachtigheid.