Meekijken met wat je typt
In je berichten-apps of je persoonlijke notitie-apps bijvoorbeeld. Zelfs als je teksten wist, heeft de hacker ze al opgeslagen. Bijvoorbeeld via een keylogger, waarmee al je aanslagen op je smartphonetoetsenbord worden geregistreerd.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
Wat gebeurt er met je gegevens na een datalek? De hacker kan jouw gegevens online zetten of jou bijvoorbeeld phishingmails sturen. Dat zijn mails die van een betrouwbare afzender lijken te komen. Zo stuurde de hacker van New York Pizza meerdere klanten een mailtje vanaf [email protected].
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.
Gemiddeld is een hacker een half jaar binnen, voordat hij toeslaat. Zo waren de hackers die de Universiteit van Maastricht geransomwared hadden al enkele maanden binnen op het netwerk en ook bij de hack bij Allekabels.nl konden de hackers bijna een half jaar lang ongestoord hun gang gaan.
Bij identiteitsfraude (id-fraude) misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via een online advertentie, social engineering of met een phishing e-mail. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op uw naam, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd.
Kan ook jouw telefoon gehackt worden? Ja, jouw telefoon kan, net als alle andere software, ook gehackt worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via een phishingaanval, kwaadaardige app of geïnfecteerde USB-kabel. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van hoe dat gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.
In veel gevallen is het oogmerk van een hacker om daar geld mee te verdienen. Dat kan door schade te veroorzaken die vervolgens tegen betaling gerepareerd wordt (ransomware). Er kan ook gebruik worden gemaakt van malware, die data vernietigt of de toegang voor een ander doel misbruikt.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
Als je iemand via internet mee wilt laten kijken naar je scherm, bijvoorbeeld om te helpen met een pc-probleem, is het gratis TeamViewer ideaal. Je geeft de gast toestemming via een code. Die andere persoon kan meekijken en met jouw toestemming de besturing van de computer overnemen.
Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt. Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen.
Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Velen van ons gebruiken de app Messenger. Hackers weten dat en maken er misbruik van. De laatste weken circuleert er malware in de vorm van een bericht dat je uitnodigt een dating- of pornosite te bezoeken. Als je op de link in het bericht klikt, installeer je een programma dat je persoonlijke gegevens zal stelen.
Het blijkt dat e-mail vaak (onbewust) onveilig via een verouderd protocol verstuurd wordt. Dit betekent niet alleen dat berichten gemakkelijk te onderscheppen en te lezen zijn, maar kan er ook voor zorgen dat anderen jouw domeinnaam misbruiken.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
Wat kan ik doen als mijn data zijn gelekt? Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat zo is, is het raadzaam om het wachtwoord van de desbetreffende dienst te veranderen.
Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Bijvoorbeeld via het bezoeken van de verkeerde website, het openen van een bijlage in een e-mail of malware die in een app zit verstopt. Malware kan met allerlei doeleindes worden verspreid. Bijvoorbeeld om onzichtbaar al je toetsaanslagen bij te houden.
Wat willen hackers bereiken? Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Noord-Korea, Iran, China en Zuid-Korea vervolledigen de top vijf van landen die de meeste cyberaanvallen lieten uitvoeren. De aanvallen van de Russische staatsactoren worden volgens Microsoft ook steeds succesvoller. In 2020 bedroeg het slagingspercentage 21 procent, in 2021 zou dat 32 procent zijn.