Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever. Ook koriander, zoethout en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.
Kalfslever is de fijnste soort lever, met een zeer verfijnde en zachte smaak. En die proef je! Kalfslever is orgaanvlees en zit bij het kalf midden onderin de buik, net voor de achterpoten. Kalfslever smaakt heerlijk, het heeft een zachte smaak, maar toch meer bite dan je aanvankelijk zou verwachten.
Varkens- en runderlever zijn veel voordeliger maar missen de fijne smaak en hebben doorgaans een veel grovere structuur. Gekookte lever - meestal afkomstig van rund en varken - wordt heel vaak gelardeerd en in dunne plakken gesneden bestemd voor beleg op de boterham.
Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.
Varkenslever is niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees.
Twee of drie keer in de maand mag je het rustig eten. Eenzijdigheid van voedsel is altijd verkeerd, dus ook bij lever. Verder bevat lever veel ijzer, wat goed is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en voor energie.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Welke groente is goed voor de lever? Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen.
Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden. Daarnaast heeft gember ook een positief effect op de insulinegevoeligheid.
Groene paprika
Stuk voor stuk fytonutriënten met een eigen voedingswaarde. Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie.
Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentes en al deze groenten bevatten het stofje di-indolmethaan ook wel DIM genoemd. Deze stof helpt jouw lever met het afvoeren van alle stoffen in jouw lichaam, waaronder ook de overtollige hormonen.
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur. En dat kan op de langere termijn zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep. Wacht minstens twee uur en gun je lichaam de tijd om je eten te verteren.
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker. Wanneer ik met bedenk dat ik het niet meer kan eten, vind ik dat heel bedroevend."
Orgaanvlees is meestal vetarm, waardoor het effect op het cholesterolgehalte relatief beperkt is. Mensen met een te hoog cholesterolgehalte doen er voorzichtigheidshalve toch best aan om maximaal eens om de 2 weken orgaanvlees te eten.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.