Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert. Wij adviseren niacinamide in huidverzorgingsproducten bij de behandeling van ontstekingen, droogheid, roodheid en pigmentvlekken.
Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado's) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.
Gluten en tarweproducten
Dit kan ervoor zorgen dat mensen gevoeliger worden voor gluten en kan op langere termijn huidproblemen en andere klachten in de hand werken. Veel mensen met huidklachten zouden daarom kunnen profiteren van een (grotendeels) glutenvrij dieet.
Vitamine B helpt bij het genezen van een droge en/of geïrriteerde huid. Ook bij huid uitslag en gescheurde mondhoeken kan vitamine B jouw huid helpen herstellen. Een gebrek aan vitamines A en B kan leiden tot verscheidene huidproblemen en zelfs haaruitval. Vitamine C is een van de grootste antioxidanten voor jouw huid.
Voedingsmiddelen voor een gezonde huid zijn onder andere voedingsmiddelen die bestaan uit vitamines, mineralen en antioxidanten. Vitamine C is bijvoorbeeld een sterke voedingsstof die bijdraagt aan een goede huidbarrière. Dit vitamine zit onder andere in citrusvruchten, kiwi's, appels en perziken.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
Extra vitamine B12 heeft geen invloed op haar, huid en nagels. In het algemeen geldt dat gezonde voeding belangrijk is voor een gezonde huid en haar en sterke nagels. Vitamine B12 wordt niet direct in verband gebracht met huid, haar en nagels.
Voldoende water drinken houdt je huid gehydrateerd. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je een vochtarme, ook wel droge, huid hebt. Maar let op, door ineens veel water te drinken, gaat je droge huid niet in één keer weg.
(Griekse) yoghurt is niet alleen goed voor je afweersysteem en spijsvertering, het is ook heel goed voor je huid. Yoghurt houdt de huid jong omdat het veel riboflavine (vitamine B2) bevat. Net als vitamine C bevordert ook riboflavine de aanmaak van collageen.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Met blauwe bessen, bramen en frambozen maak je je huid zeker blij. Bessen zijn namelijk een goede bron van antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen vrije radicalen die voor rode vlekjes en rimpels kunnen zorgen. Antioxidanten zitten vooral in vitamine A, B3, B5, C en E.
Het is altijd een must om de beschadigde huid te blijven hydrateren met een wondzalf, litteken zalf of litteken oil die de huid goed hydrateert en de nodige voeding geeft om goed te herstellen. Door een vochtig milieu te creëren zal wondgenezing bevorderen.
Thee en met name groene thee bevat veel antioxidanten: deze antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen. In groene thee zitten veel polyfenolen: een antioxidant wat zich met name richt op schade veroorzaakt door zonlicht. UV straling is de nummer 1 oorzaak van rimpels.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Bij een vitamine D-tekort ontstaan sneller rimpels en fijne lijntjes. Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Vaak op wangen, kin en voorhoofd. In het ergste geval kan het eczeem veroorzaken, omdat het immuunsysteem minder goed functioneert.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Kamille heeft een ontstekingsremmende, ontsmettende en jeukstillende werking. Zo zou het drinken van kamillethee helpen tegen eczeem, netelroos, allergische uitslag, huidirritatie en een schrale huid.
Vitamine B12 is een belangrijke wateroplosbare vitamine. Bij langdurig onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort ontstaan. Symptomen hiervan zijn onder meer gewichtstoename, jeuk en uiteenlopende psychische klachten.
Om snel en makkelijk het jeukende en branderige gevoel tegen te gaan kun je een ijsblokje tegen de beet aan houden. Doordat het ijs zo koud is, verdooft het de uiteindes van de zenuwen voor korte tijd. De jeuk zal in die tijd grotendeels of zelfs volledig weg zijn.