De boeren roepen op onder meer Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland te blokkeren.
Demonstranten blokkeerden vanmiddag drie snelwegen door het hele land. Het gaat om de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en de A28 bij Nunspeet. Eerder riepen boeren op om Nederland vandaag 'een kwartier plat te leggen om solidariteit met de boeren' te tonen.
Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn, Lidl en Boni. Actiegroep Agractie stelt dat er onder andere blokkades zijn in Gieten, Drachten, Veghel, Geldermalsen, Zaandam, Tiel, Culemborg, Nieuwegein, Breda en Nijkerk.
Vliegvelden, haven en supermarkten zetten zich schrap voor boerenacties. 01-07-2022 - Luchthavens, supermarktbedrijven en de haven van Rotterdam zijn beducht voor blokkeeracties van boeren op maandag. Actievoerders zouden dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor...
Op snelwegen hebben boeren opnieuw actiegevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vanochtend werden er tientallen blokkades opgeworpen op de A1, de A12, de A28, de A30, de A35 en de A50. Op verschillende plaatsen werd mest, hooi, asbest en ander afval gestort en brand gesticht.
Landbouwvoertuigen stonden onder meer bij op- en afritten van verschillende snelwegen. Het ging onder meer om de A67 bij Hapert (Noord-Brabant) en Sevenum (Limburg), de A2 bij Best (Noord-Brabant) en de A30 bij Lunteren (Gelderland). Op andere plekken stonden boeren langs de weg of op een viaduct.
Dit zijn gebieden die de Nederlandse overheid zelf heeft aangewezen als plekken waar specifieke soorten planten en dieren moeten worden beschermd. Te veel stikstof kan hier zorgen voor vermesting en verzuring, waardoor sommige planten, insecten en vogels uit die gebieden kunnen verdwijnen.
In het land vonden verschillende protesten door boeren plaats bij diverse provinciehuizen, waaronder die van Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen en Noord-Holland. De provinciebesturen van Drenthe, Overijssel, Gelderland en Friesland trokken hun besluiten in onder druk van demonstraties.
De boeren roepen op onder meer Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, de Rotterdamse havens, alle distributiecentra voor levensmiddelen en alle grote vervuilers van Nederland te blokkeren.
DEN HAAG - Het boerenprotest van Farmers Defence Force (FDF) op zaterdag 11 maart vindt plaats in het Zuiderpark in Den Haag. Dat bevestigt de gemeente Den Haag vrijdag.
UPDATEProtesterende boeren blokkeren vanochtend het distributiecentrum van de Jumbo in Woerden. Door de actie kunnen vrachtwagens het terrein niet verlaten. ,,We staan hier niet voor onze lol.” Tientallen trekkers staan bij de in- en uitgang om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet.
Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boze boeren die hun onvrede uiten over het stikstofbeleid van de Nederlandse regering.
De huidige stikstofstrategie van het kabinet zal er volgens de berekeningen toe leiden dat 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen en nog eens 17.600 boeren hun veestapel fors moeten inkrimpen, met een derde tot bijna de helft.
'Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer. ' De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd.
Op 22 juni 2022 trokken tienduizenden trekkers vanuit alle hoeken van het land naar het kleine Gelderse dorp Stroe. Daar troffen zo'n 60.000 boeren met 20.000 trekkers elkaar voor het grootste boerenprotest in de Nederlandse geschiedenis (Loef, 2022a).
Het programma start om 12.00 uur. Naast de genoemde sprekers zijn onder meer Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV), Mark van den Oever (FDF) en Sieta van Keimpema (DDB) aanwezig. Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur.
De boeren hebben er genoeg van, en ze hebben gelijk. Te veel nitraten die de waterlopen vervuilen, te veel fijn stof, wat slecht is voor de mens, te veel stikstof die de natuur kapot maakt, te veel methaan waardoor het klimaat opwarmt, ze krijgen van alles de schuld. Maar het is niet de schuld van onze boeren.
De familie Anker van Royal A-ware, een zuivelgigant (omzet vorig jaar 2,2 miljard euro, winst 51 miljoen) met tientallen dochterbedrijven in kaassoorten, room, yoghurt, etc. De familie De Heus, van veevoedergigant Royal De Heus.
Samenleving platteland vernietigd. Het verdwijnen van veel boerenbedrijven in gebieden met een forse doelstelling betekent een kaalslag voor de plaatselijke economie. Naast boeren verdwijnt er ook een groot deel van het midden- en kleinbedrijf (MKB).
Boeren gebruiken mest omdat het zorgt voor een betere plantengroei en hogere gewasopbrengsten. Uit de mest verdampt stikstof als ammoniak en komt in de lucht. Een ander deel van de stikstof kan uitspoelen naar het grondwater; dit heet (nitraat)uitspoeling.
Schiphol en Tata Steel zijn de grootste bronnen van stikstofoxiden. Alle sectoren, dus ook verkeer, industrie en de luchtvaart moeten bijdragen aan de oplossing. Dat betekent dat ook deze grote vervuilers hun uitstoot snel terug moeten dringen om onze natuur te redden.
Aangepast veevoer
Koeien zijn de grootste stikstofproducenten. Zodra hun plas en mest samenkomt ontstaat ammoniak en dit is een vorm van stikstof. Sinds 2020 zijn boeren verplicht om minder krachtvoer met eiwitten aan hun koeien te voeren. Daardoor produceren die koeien minder ammoniak en dus stikstof.
Dat komt vooral omdat Nederland klein en dichtbevolkt is. In landen als Frankrijk of Italië zit er veel meer ruimte tussen landbouwbedrijven en natuurgebieden, en omdat natuurgebieden er veel groter zijn, wordt de kritische depositiewaarde er minder makkelijk overschreden.
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld. Dat staat in het Global Competitiveness Index 2018 van het World Economic Forum, een jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentiepositie van 140 landen. Op het gebied van bereikbaarheid scoort ons land echter vrij laag.
Snelwegen worden ook wel autosnelwegen, autostrades of autobanen genoemd. De kruisingen zijn ongelijkvloers en tussen de twee rijrichtingen zit een middenberm. Het zijn dus conflictvrije wegen die bestemd zijn voor snel gemotoriseerd verkeer (zoals auto's, motoren, bussen en vrachtwagens).