Kleur van rook
Witte of kleurloze rook wijst er op dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. De kleur van de vlam is ook belangrijk. Als het vuur goed brandt, zijn de vlammen helder geel en gelijkmatig. Een oranje, instabiel flakkerende vlam duidt op onvolledige verbranding.
Rook terugslag is het gevolg van onvoldoende trek door de schoorsteen. Dus, de trek moet voldoende zijn om de rookgassen uit de kachel te trekken. Bij het opwarmen komt soms rook terug omdat de schoorsteen nog niet opgewarmd is. De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht.
onvoldoende toevoer van zuurstof, of door vochtig hout, stoot een haard ook koolmonoxide uit. Als vervuilde brandstoffen worden gestookt, komen daar nog extra stoffen bij, zoals metalen. De kleur van de rook uit de schoorsteen zegt iets over het stookgedrag. Witte rook is als regel een teken van goede verbranding.
Met nat hout wordt het dus erg lastig om de kachel goed te laten branden. Het verbrandingssysteem komt nauwelijks op temperatuur en zorgt zo voor veel rookontwikkeling wat kan leiden tot overlast. Kortom, bij te nat komt het vuur langzamer op gang en is de kans op overlast groter.
Hieronder een aantal kenmerken van gedroogd hout: Droog hout heeft aan de uiteinden een donkere kleur en deze zijn soms gebarsten. Droog hout is lichter in gewicht dan nat hout. Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Loop even naar buiten om de kleur van de rook uit uw schoorsteen te controleren. Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Gekleurde rook (wit, grijs, zwart, blauw) duidt er op dat de verbranding slecht is. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.
Herkennen van een slechte trekkende schouw:
U kunt een slechte trek in het schoorsteen kanaal herkennen aan een van de volgende punten: Het vuur in de haard gaat zeer moeizaam aan. Er blijft rook hangen in de kachel. Als u het deurtje van de kachel open doet slaat de rook terug de kamer in.
Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te maken. In extreme gevallen moet er een afzuigventilator worden geïnstalleerd. Met een trekregelaar kan de trek van de schoorsteen worden gestabiliseerd. Bij hoge temperaturen levert de schoorsteen een sterke trek.
Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende of extra luchtaanvoer. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Grijze of zwarte rook is een teken dat er iets misgaat met de verbranding van brandstof. Meestal wordt het veroorzaakt doordat de motor te veel benzine of diesel verbrandt. Er wordt dan gezegd dat de motor 'te rijk' staat. Gevaarlijk is het niet, maar het kost wel onnodig veel brandstof en stinkt behoorlijk.
Witte rook bestaat vooral uit waterdamp, zwarte rook vooral uit roet (materie). Wanneer er brand is waarbij chemische stoffen zijn betrokken, verwacht je dat de rook gevaarlijker is dan bij een gewone brand. Echter bij elke brand ontstaan giftige stoffen.
Het duidt op (koel)water dat in de verbrandingskamers komt. De oorzaak kan een lekke koppakking zijn. Maar er ook kan een barstje of scheurtje in de cilinderkop zitten, waardoor koelwater lekt naar de verbrandingskamers. Een druktest brengt dit aan het licht.
Hoe vaak is schoorsteenvegen nodig? Het periodiek laten vegen van je schoorsteen is in Nederland niet verplicht, dit in tegenstelling tot sommige andere Europese landen. Maar ons advies is om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.
Een gescheurd rookkanaal kan een schoorsteenbrand veroorzaken, dit wil je toch niet. Bij twijfel kunt je het eenvoudig testen met onze rookpatronen. De rookpatronen zijn eenvoudig aan te steken met een lucifer of een aansteker. Rookpatronen produceren grijswitte rook waardoor je kunt nagaan of je rookkanaal lek is.
De reiniging van de schoorsteen is een onderdeel van het verplichte onderhoud van de centrale-verwarmingsinstallatie (cv). Voor een cv op stookolie of vaste brandstof moet dat onderhoud jaarlijks. Voor een cv op gas moet dat onderhoud 2-jaarlijks.
Witte rook uit de schoorsteen van Sixtijnse kapel betekent: er is een nieuwe paus gekozen. Het signaal waaraan de buitenwereld traditiegetrouw kan aflezen of er een paus is gekozen, is de rook die tijdens het conclaaf twee maal per dag opstijgt uit de smalle schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
Rookwolken bij brand met een gele of bruine kleur wijzen mogelijk op giftige stoffen in de rook. Giftige wolken, niet afkomstig van een brand, zijn vaak wit of kleurloos. De geur: giftige stoffen met een herkenbare geur zijn ammoniak en chloor.
Als de stemronde niet heeft geleid tot de verkiezing van een nieuwe paus, stijgt er gewone zwart-grijze rook op uit de schoorsteen. Als de stemronde wél heeft geleid tot de verkiezing van een nieuwe paus, wordt aan de stembriefjes een chemische stof toegevoegd. Hierdoor wordt de rook wit.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Hoe dichter u bij de kachel zit, hoe warmer het is. De warme lucht van de houtkachel verspreidt zich op een effectieve manier door de kamer. Direct bij de kachel is het minder warm. U kunt spullen dichtbij de kachel zetten zonder dat ze gevaar lopen.