De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.
In het Warenwetbesluit Frisdranken is geregeld hoeveel cafeïne er mag zitten in frisdranken en energiedrankjes. Frisdrank, zoals cola, mag maximaal 150 mg cafeïne per liter bevatten. Energiedrank mag maximaal 350 mg cafeïne per liter bevatten. Dat komt overeen met ongeveer 4 koppen koffie.
Je pupillen verwijden en je bloeddruk verhoogd doordat de lever veel suiker afgeeft aan het bloed. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, hierdoor verdwijnt je vermoeidheid. Na vijfenveertig minuten verhoogt je lichaam de productie van dopamine. Het hormoon dat jou een fijn gevoel geeft.
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.
De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is. Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.
De suikers in frisdranken worden medeverantwoordelijk gehouden voor de snelle groei van het aantal mensen met overgewicht. Frisdranken bevatten namelijk meer calorieën (80 kcal per glas) dan kraanwater, thee of andere caloriearme dranken.
"Een blikje dieetcola bevat 44 tot 62 milligram fosforzuur. Dat is meer dan vele andere frisdrankjes." Dat kan volgens een onderzoek van Tufts University in Boston bij drie of meer blikjes per dag leiden tot een verlaagde botmineraaldichtheid in de heupen van vrouwen, zo beweert Naik.
De suiker in cola zorgt ervoor dat er meer vocht in de darmen blijft, waardoor het lichaam minder vocht kan opnemen. Dit kan diarree verergeren en de kans op uitdroging vergroten. Verder prikkelt de cafeïne in cola de darmen. Hierdoor gaan die meer bewegen en kan de diarree zelfs verergeren.
Na een week lang cola drinken heb je ruim 5432 extra calorieën geconsumeerd. En dit kan direct leiden tot een gewichtstoename (diabetes) én een versneld verouderingsproces. De stoffen zorgen er namelijk voor dat de telomeren, de beschermende uiteinden van de chromosomen, aanzienlijk afbreken.
Het aantal suikerklontjes kan per dranksoort erg verschillen. Zo krijg je met een glas cola 6,5 suikerklontjes binnen, maar met een glas cola light 0 suikerklontjes. Een glas versgeperste sinaasappelsap bevat goede voedingsstoffen zoals vitaminen en vezels, maar ook 6,5 suikerklontjes.
Het maakt deel uit van een serie frisdranken die verkocht worden onder de merknaam Raak. De drank bevat geen cafeïne, fosforzuur, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. Daarnaast bevat hij beduidend minder suiker dan reguliere cola en heeft hij een aangepaste (dus lagere) hoeveelheid prik.
In Coca Cola Zero zit minder calorieën
Cola Zero is volgens velen een stuk gezonder, het wordt aanbevolen als alternatief om gezonder te gaan leven. Zero varianten bevatten geen suiker. Zo hoeft u cola niet helemaal op te geven, maar u vervangt gewone cola voor light frisdranken waaronder Coca Cola Zero.
Dat veel frisdrank drinken niet goed is voor de gezondheid mag geen verrassing meer zijn. Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever.
Als je 1 dosis coke neemt, mag je na ongeveer 4 uur weer rijden. Als je regelmatig cocaïne gebruikt, heeft je lichaam meer dan 4 uur nodig om de stof af te breken. Hoelang coke in je bloed blijft is dus afhankelijk van de frequentie.
Wereldwijd ligt het gemiddelde op 92 glazen per jaar. De grootste coladrinkers op aarde zijn de Mexicanen, die in 2011 ruim 728 glazen achterover sloegen. Dat zijn er gemiddeld twee per persoon per dag.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Waarom cola drinken tegen buikpijn en misselijkheid
Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten.
Houd rekening met minimaal 1-7 dagen van behoorlijke afkickverschijnselen. Pas na zo'n twee weken is je lichaam helemaal afgekickt. Dus als je eenmaal van de cafeïne af bent, probeer er dan sowieso twee weken vanaf te blijven voordat je het weer (met mate) introduceert in je eetpatroon.
Naast het hydratiegebeuren, blijkt 's ochtends frisdrank ook slecht omdat het koolzuur je een vol gevoel kan geven en je daardoor eten vermijdt.
Drink een glas water. Als je verslaafd aan frisdrank bent, dan zijn de eerste drie dagen van afkicken meestal de moeilijkste. Dat komt omdat je lichaam moet wennen aan het gebrek aan “zoete prikkels”. Eens je die periode doorkomt, merk je al snel dat de drang naar een glas limonade of cola sterk afneemt.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. Maar in light-frisdrank zitten wel zuren die slecht zijn voor je tanden.
Cola als medicijn bij buikpijn
Wél is bekend dat doordat je cola drinkt, de vertering van het eten in je maag wordt gestimuleerd. Als de buikpijn is ontstaan door problemen met de vertering, kan dat dus verlichting geven. Maar, mocht je een voedselvergiftiging oplopen en diarree hebben, moet je juist géén cola drinken.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.