Het antwoord is heel simpel: rusten en/of slapen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam uitrust en minder moe bent als je gaat slapen. Je lijf heeft immers slaap en rust nodig. Op tijd naar bed, een paar keer uitslapen, een powernap tussendoor of andere gewoontjes doen al wonderen.
Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
>> Goeie vraag: kun je slaap inhalen? Emeritus hoogleraar in psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerard Kerkhof vertelde aan de Volkskrant dat het daarom zeker nuttig om even te slapen, ook al is het maar een paar uur. Bij voorkeur tussen acht en tien uur in de avond.
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Pauzeer regelmatig. Hou elke twintig minuten een korte pauze tijdens je vergadering. Ga niet vergaderen in een ruimte waar de airco opstaat. Het monotone gezoem van de aircondition werkt slaperigheid in de hand.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
De hoeveelheid slaap is voor iedereen anders
Wanneer het over nachtrust gaat, is 8 uur vaak de aanbevolen slaapduur. The magic number 8. Maar de waarheid is dat er eigenlijk geen ideale slaapduur is. De precieze slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon.
Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk. Er is gelukkig wel een mogelijkheid om de verloren uurtjes later weer in te halen. Er zit namelijk geen verschil in gezondheid tussen mensen die 's weekends bijslapen en mensen die elke nacht minstens zes à zeven uur slapen.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Gemiddeld overlijdt iemand al na 10 dagen zonder slaap. Bij honger is dat pas na enkele weken. De meeste mensen die 's nachts te weinig slapen, zijn vaak overdag slaperig en functioneren slechter op het neuro-cognitieve vlak.
Die periode is namelijk lang genoeg om van de voordelen te genieten, maar kort genoeg om traagheid en verwarring na het slapen, ook wel slaapinertie of slaapmatheid genoemd, te voorkomen. Korte middagdutjes als de siësta lijken ons te helpen fit en fris te blijven.
48 uur wakker
Je hebt een kloppende hoofdpijn. Je krijgt het koud ben begint te rillen. Je kunt nog steeds eenvoudige acties uitvoeren, maar je emoties gaan alle kanten op.
De eerste uren van de slaap vielen dus voor middernacht, en het zijn net deze eerste uren van de slaap die kwalitatief het belangrijkst zijn, gezien dan de diepe slaap plaatsvindt. Bij kinderen en jongvolwassenen heb je echter ook nog diepe slaap later op de nacht, de volkswijsheid is dus niet helemaal correct.
Hoe lang duurt een powernap? Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Bij een slaaptekort van bijvoorbeeld 1 uur, neem je een powernap met een lengte van 90 minuten. Waarom geen uur? Omdat je dan nog midden in je slaapcyclus zit. Elke volle slaapcyclus van lichte naar diepe en terug naar lichte slaap duurt 90 minuten.
Het ideale moment voor een powernap is zo'n 8 uur nadat u wakker bent geworden. Overigens is het niet aan te raden om laat op de dag nog even te gaan slapen. Dan kan het zijn dat u 's nachts niet meer goed slaapt. Gebruik eventueel een meditatie app om in slaap te komen of focus u op uw ademhaling.