Een erg kleine kans, maar voor het zingen de kerk uit is zeker geen betrouwbare anticonceptiemethode. Vooral als je er al een vrijpartij op hebt zitten en voor een tweede ronde gaat, is de kans groter dat het voorvocht zaadcellen meeneemt.
De penis terugtrekken uit de vagina vóór de zaadlozing ('voor het zingen de kerk uit' ofwel 'coïtus interruptus') beschermt niet tegen zwangerschap.
De kans op zwangerschap binnen een jaar ligt in de dagelijkse praktijk door onzorgvuldige toepassing hoger, namelijk tussen de 6% en 38%. Hoewel de methode redelijk betrouwbaar is, kan het voorkomen dat door de opwinding de zaadlozing toch voor of in de vagina plaatsvindt.
Coïtus interruptus (voortijdig terugtrekken): helemaal niet betrouwbaar. Dit is een heel riskante methode en je moet heel wat vertrouwen hebben in je partner, want die moet zich terugtrekken uit je vagina voor hij ejaculeert.
Coïtus interruptus of voortijdig terugtrekken is absoluut geen betrouwbare anticonceptiemethode. Het is niet alleen moeilijk om dat precies op het juiste moment te doen, maar ook het voorvocht dat vrijkomt voor de ejaculatie kan al zaadcellen bevatten. Van voorvocht in je vagina kan je dus ook zwanger worden.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd. Of je gebruikt op vruchtbare dagen een condoom of pessarium.
Natuurlijke anticonceptiemethoden zijn minder betrouwbaar. De kans op zwangerschap is ongeveer 24%. Dat wil zeggen dat als 100 vrouwen gedurende 1 jaar natuurlijke anticonceptie gebruiken, er ongeveer 24 zwanger worden.
Voorvocht kan een hele lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten.
Voorvocht voorkomt dat zaadcellen bezwijken onder invloed van de eventueel achtergebleven urine. Het neutraliseert de pH. Hierdoor hebben de zaadcellen meer overlevingskans. Daarnaast werkt voorvocht bij de geslachtsgemeenschap als natuurlijk glijmiddel.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Slik de morning-afterpil het liefst binnen 12 uur. Dan is de kans dat je zwanger wordt het kleinst. Je kunt de morning-afterpil ook nog wel later slikken: de pil met levonorgestrel: binnen 3 dagen (72 uur) na de onveilige seks.
Het verschilt per voorbehoedmiddel hoe goed het zwangerschap voorkomt. Deze beschermen het beste tegen zwangerschap: het spiraaltje, de pil (combinatiepil), de minipil, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister.
Van alle stellen die regelmatig vrijen zonder anticonceptie is 70 procent binnen zes maanden zwanger, 80 procent binnen een jaar en 90 procent binnen twee jaar. Het is dus heel normaal als het even duurt voordat je zwanger raakt nadat je bent gestopt met het gebruik van anticonceptie.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een aantal van de onderzochte vrouwen bleken al meer dan vijftig jaar het DNA van mannen met zich mee te dragen (shocking). Van elke man waar je sex mee hebt wordt dus een deel van het sperma geabsorbeerd en opgenomen in je lichaam. Uhm ja...
Haar orgasme zorgt er dus voor dat de zaadcellen de juiste richting op geduwd worden. Blijf na het klaarkomen nog tien minuutjes liggen zodat het sperma er niet weer uitglijdt. Eenmaal in de eileiders aangekomen kunnen de cellen zo'n vijf dagen lang overleven.
#3 Opgesloten
Ja zeker, die horrorverhalen zijn allemaal waar: onder water kan zijn pielemuis vast in jouw poes komen te zitten. We noemen dat ook wel 'penis captivus', kort door de bocht: zijn penis wordt vacuüm gezogen in jouw vagina.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
De zwangerschapssymptomen die aantonen dat je zwanger bent kunnen per vrouw verschillen. Dit komt omdat elk lichaam en elke zwangerschap anders is. Meestal komen vrouwen erachter dat ze zwanger zijn als hun menstruatie uitblijft. Uit ervaring weten we dat vrouwen soms al eerder aan hun lijf merken dat ze zwanger zijn.
Kwaaltjes als misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, een afkeer voor eten, of juist sterke cravings, eetbuien en pijnlijke tepels en borsten, zijn voor veel vrouwen de eerste zwangerschapssymptomen. De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is met een zwangerschapstest.
Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.