De reputatie van Belgische chocolade is gebouwd op meerdere objectieve redenen. In de eerste plaats moet u weten dat de in België gebruikte cacaobonen een superieure kwaliteit bezitten, dankzij met name de zorgvuldige selectie van de herkomst en de oogst, en op de manier van verwerken.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Belgische chocolade wordt gemaakt van erg fijn gemalen cacaobonen, zodat ze een structuur heeft van vijftien tot achttien micron. Hoog cacaogehalte. Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste internationale producten. Pure cacaoboter.
Vlaanderen in het bijzonder wordt dikwijls de hoofdstad van de chocolade genoemd. Vooral dan omdat twee van de grootste chocoladefabrieken ter wereld er zijn gevestigd: Callebaut en Puratos.
Van alle uithoeken van de wereld komen mensen naar België om zelf die befaamde Belgische chocolade en Belgische pralines te proeven.
Een gemiddelde Belg wordt 81,5 jaar oud, net als een gemiddelde Nederlander. Beide landen scoren daarmee beter dan het wereldwijde gemiddelde van 70,5 jaar. Het gemiddelde aantal gezonde levensjaren ligt in België echter hoger dan in Nederland. Dus dit punt gaat nipt naar België.
Milka is een chocolademerk van het bedrijf Mondelēz International. In 1901 bracht de chocolatier Philippe Suchard in Neuchâtel (Zwitserland) de eerste melkchocolade op de markt onder deze naam.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Nederlandse producenten van chocolade zijn bijvoorbeeld Baronie - De Heer, A. Driessen, Droste, Verkade, Rademaker, Union Edel Chocolade, Van Houten, Venz en Tony's Chocolonely.
Door hun cacao plantages in Trinidad, Venezuela, Ivoorkust en Ecuador is Noka de beste pure chocolade ter wereld. Heel bijzonder is dat er geen andere smaakstoffen of aroma's aan deze chocolade zijn toegevoegd. Een 100% originele en authentieke smaak dus. Zeker eens proeven als u de kans krijgt.
De grootste chocoladereep ter wereld: 13.000 kilo, 26,8 meter lang, 14,3 meter hoog. Rotterdam - Chocolatier Frits van Noppen heeft in de Onderzeebootloods zijn wereldrecordpoging voor de grootste chocoladereep naar oppervlakte voltooid.
Alles begon in Latijns-Amerika
De 4000 jaar oude geschiedenis van chocolade begon in het oude Meso-Amerika, het huidige Mexico. Daar werden de eerste cacaoplanten gevonden. De Olmeken, één van de oudste beschavingen in Latijns-Amerika, waren de eersten die chocolade maakten uit de cacaoplant.
Belgische pralines
Neuhaus, Callebaut, Leonidas:de bekendste chocolademerken ter wereld hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de praline. Proef de verfijnde Vlaamse praline.
Nergens ter wereld wordt zo veel chocolade verkocht als in The Belgian Chocolate House op de luchthaven in Zaventem. The Belgian Chocolate House in Zaventem is het 'winkelconcept van het jaar'.
De Mediterrane, Kroatische keuken is al om je vingers bij af te likken, maar de Kroaten beweren ook dat ze de lekkerste chocolade ter wereld maken. Chocolademakers zoals de chocolatier- en taartenmaker Nadalina vallen regelmatig in de chocoladeprijzen.
België produceert 220 000 ton chocolade per jaar, waarvan het grootste deel voor export bestemt is. Het staat in de hele wereld symbool voor Belgische kwaliteit.
Barry Callebaut is de grootste chocoladefabrikant ter wereld. Het bedrijf werd opgericht via een fusie tussen de Belgische onderneming Callebaut en het Franse Cacao Barry. Het is nu gevestigd in Zürich, Zwitserland, en is actief in dertig landen.
België: gemiddeld 5,6 kilo chocolade per jaar per inwoner; Finland: gemiddeld 5,4 kilo chocolade per jaar per inwoner.
Pas in 1890 werd de Suchard melkchocolade geïntroduceerd. Elf jaar later werd de 'Lila Legende' ontwikkeld; en in het jaar 1901 werd de merknaam 'Milka' geregistreerd.
Pas met de ontdekking van Amerika kwam cacao aan het eind van de 16e eeuw kwam cacao naar Europa. Cacao was in die tijd heel kostbaar en werd vooral gedronken door de adel. Later voegde men honing, kaneel en rietsuiker aan de cacaodrank toe, waardoor het een zoete smaak kreeg. Hierdoor werd het een stuk populairder.
Is OREO halal? Nee, helaas zijn onze Oreo koekjes niet halal-gecertificeerd.
Trends in invoer uit België
Nieuw in de top 5 is de productgroep medicinale en farmaceutische producten, met een stijging van maar liefst 90,6% t.o.v. 2020. Ook de productgroep organische chemische producten stijgt flink, met 63,7%, gevolgd door de productgroep andere chemische producten met 62,3%.
Nederland heeft veel meer soldaten, een kleine tankunit en veel krachtigere artillerie. Daarnaast heeft Nederland ook een licht voordeel in de lucht; Nederland heeft wat meer gevechtsvliegtuigen, en veel beter afweergeschut – met dank aan de Patriots, dat een bereik heeft van 160 kilometer.