De meeste mensen die werken op 1e en/of 2e paasdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pasen.
Pinksteren. De meeste organisaties en bedrijven zijn Tweede Pinksterdag gesloten, wat betekent dat de meeste mensen deze dag vrij zijn. Ben jij niet vrij? Dan is de kans groot dat je 200% uitbetaald krijgt.
Alle zon- en feestdagen 200% uitbetaald - 7 medewerkerszekerheden | Jumbo Stramproy.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Dat 67 procent van de Nederlanders het komend weekend bijvoorbeeld Pasen viert.
Een eenvoudige formulering voor de paasregel is de volgende: Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Een volle maan op de eerste dag van de lente telt ook, maar indien de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.
Sinds de begintijd van het christendom wordt Hemelvaartsdag 40 dagen na Pasen gevierd. Dat is de donderdag van de zesde week na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.
De meeste mensen die werken op 1e en/of 2e paasdag krijgen dubbel betaald of op een andere dag vrij. Als je in de supermarkt werkt, krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 100%. Je krijgt dan dus 200% uitbetaald op Pasen.
De toeslag bedraagt 50% van jouw uurloon van de gewerkte uren. Dat betekent dus dat je 150% uitbetaald krijgt als je werkt tijdens een feestdag. Je wordt dus niet, zoals vaak gedacht wordt, dubbel betaald als je werkt tijdens feestdagen.
Krijg ik dubbel betaald op Hemelvaartsdag? Als je dan toch naar je werk moet op Hemelvaart, krijg je in veel gevallen een feestdagentoeslag. Bij de meeste werkgevers krijg je 100% extra betaald. Dit is bijvoorbeeld vaak zo als je in een supermarkt of in een winkel werkt.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Koningsdag en loontoeslag
Je werknemers krijgen dan naast hun gewone loon 100% extra uurloon per gewerkt uur + daarbovenop nog eens een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit geldt trouwens niet voor alle branches.
Nee, niet per se. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's en contracten staan geen afspraken over een extra toeslag op deze dag.
Feestdagen worden in de horeca beschouwd als 'gewone' werkdagen. In de wet is ook niks opgenomen dat je extra betaalt krijgt tijdens de feestdagen.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Heb ik recht op extra loon als ik 's nachts, in het weekend of op een feestdag werk? Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Een toeslag is extra geld dat je verdient bovenop je salaris. Meestal krijg je een toeslag omdat je werkt op tijden waarop de meeste mensen vrij zijn, zoals 's nachts, op zondag of op feestdagen. Zo kun je tot wel 200% van je basissalaris verdienen.
Zo staat in alle cao's dat een werknemer op officiële feestdagen zijn loon krijgt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat de feestdag op een dag valt waarop de medewerker normaal zou werken. De meeste cao's bepalen ook dat de werkgever medewerkers die werken op feestdagen een toeslag op het normale loon moet betalen.
Geen wettelijke regels extra loon voor werk op zondag
Er bestaan geen wettelijke regels voor extra betaling als u werkt op zondag. Uw werkgever hoeft u dus niet meer te betalen dan uw normale loon. Ook hoeft hij u geen extra vrije uren te geven voor werk op zondag.
Eerste Paasdag en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pasen is altijd op een zondag en een maandag. Eerste Paasdag is ook bekend als Paaszondag.
Welke dagen zijn nu weer die 'wettelijke' feestdagen? Als je werknemer werkt op een wettelijke feestdag zal hij recht hebben op loon voor zijn prestaties, eventueel een toeslag en betaalde inhaalrust. De feestdagen komen er aan… Paasmaandag is een wettelijke feestdag, maar Pasen zelf niet.
De Algemene termijnenwet (ATW) geeft inderdaad aan dat Tweede Paasdag – net als onder meer Koningsdag en Hemelvaartsdag – een erkende feestdag is. In de praktijk zijn veel mensen op die dag vrij. Een wettelijk recht op een vrije dag tijdens een feestdag bestaat echter niet.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Pesach heeft dus wel een vaste datum! Omdat onze kalender zo anders loopt dan de joodse, valt 14 nisan voor ons ieder jaar op een andere dag. De dag kan voor ons in maart of april vallen.
Groenten en fruit uit het vuistje zijn niet toegestaan. Wat mag je niet eten tijdens vastentijd? Vastenperiode: Tijdens de vastendagen mag je alleen ongezoete kruidenthee, water, groentebouillon en fruit- en groentesap drinken.