WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt. De volgende gegevens zijn bij je provider wel geregistreerd: Naam, adres, woonplaats.
Je internetprovider, of ISP, is jouw poort tot het internet. Alles wat jij online doet, gaat via je provider. Dit betekent dat zij automatisch een hoop informatie over jou krijgen. Zolang jouw internetverkeer niet voldoende versleuteld is, kan jouw internetprovider het zien.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Iedereen kan meekijken
Als iedereen goede bedoelingen zou hebben zou dat geen probleem zijn, maar het is goed te realiseren dat ook kwaadwillenden kunnen inloggen en meekijken. Daarom raden we aan nooit bankzaken te doen via publieke hotspots.
Justitie kan in specifieke gevallen wel vragen om internetverkeer van verdachten te monitoren. In dat geval wordt er een 'tap' geactiveerd die je gerust kan vergelijken met een telefoontap. De politie kijkt dan mee met het gemonitorde internetverkeer.
De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Mocht je moeder later de browsergeschiedenis bekijken, dan ziet ze niet wat je allemaal gegoogelt hebt. De incognitomodus gebruiken is echter niet voldoende om helemaal anoniem te internetten.
Family Link van Google helpt ouders op de hoogte te blijven en hun kind te beschermen wanneer hun kind Android- en ChromeOS-apparaten gebruikt. Je kind of tiener heeft in de eerste plaats een geschikt apparaat nodig (bekijk welke apparaten werken met Family Link). Daarna log je je kind/tiener in op het apparaat.
Ja, een werkgever kan de activiteit van zijn werknemers in bepaalde omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden die op deze website worden beschreven, controleren met elektronische middelen.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
Incognitovenster in Chrome
Klik rechtsboven op 'Google Chrome aanpassen en beheren', dat is het pictogram van drie puntjes. Klik op Nieuw incognitovenster. Een nieuw tabblad opent met de tekst 'Je bent incognito'. Surf zoals u gewend bent, maar dan zonder sporen achter te laten.
Vrees niet! Je ouders kunnen je internetgeschiedenis niet zien op de internetrekening. Er zijn bepaalde dingen die uw Internet Service Provider (ISP) via andere wegen kan vertellen, maar ze kunnen uw surfgeschiedenis niet uit de internetrekening halen.
Bestanden die je downloadt terwijl je privé browst, worden niet opgeslagen door Chrome. Ze blijven wel bewaard in de map Downloads, ook nadat je de incognitomodus hebt gesloten. Iedereen die je apparaat gebruikt, kan de bestanden zien en openen.
Als u de privémodus gebruikt, worden uw surfgegevens niet bewaard en worden de websites die u bezoekt, niet gedeeld met uw andere apparaten. Safari houdt geen bezochte pagina's bij, en ook geen zoekgeschiedenis of gegevens voor automatisch invullen.
Wat ouder is dan 90 dagen wordt automatisch verwijderd. Dat zijn nu nog de voordelen van het bewaren van de browsergeschiedenis. Vroeger echter, toen internetverbindingen nog lang niet zo snel waren als nu, bewees de browsergeschiedenis een pc-gebruiker grotere diensten.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
mSpy zit vol met allerlei hulpmiddelen om er achter te komen of je partner ontrouw is. Je kan je voorgevoel toetsen en de telefoon van je partner automatisch laten controleren. Krijg toegang tot zijn privé chats in allerlei social media apps, zoals Tinder, Snapchat, Instagram, WhatsApp en Messenger.
Later heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het automatisch uitlezen en uitvoerig onderzoeken van een telefoon een stevige inbreuk op de privacy maakt, en dat de politie dit niet zelfstandig mag doen. Er is dan toestemming van de officier van justitie of zelfs de rechter-commissaris nodig.
Dat betekent dat ze je e-mails, sms'en, adresboek, kalender, belgeschiedenis en online zoekgeschiedenis kan bekijken, kan zien wat je op je toetsenbord intypt en screenshots kan nemen.
De opsporingsdiensten mogen het informatiesysteem niet zomaar raadplegen. Ze mogen alleen informatie opvragen als dit echt nodig is voor hun onderzoek. Bijvoorbeeld om inlichtingen te verzamelen als zij terroristische activiteiten vermoeden. Ook mogen alleen bevoegde instanties en personen gegevens opvragen.