Is een spin giftig? Sommige spinnen kunnen mens en dier bijten. Dat kan pijnlijk zijn. Zo kunnen de in Nederland en België voorkomende gerande oeverspin en de rood-witte celspin venijnig doorbijten.
De spinnen die in Nederland voorkomen kunnen niet door je huid heen bijten, waardoor het gif niet in je bloed terechtkomt. Een teek is een spinachtige parasiet die vervelende ziektes kan veroorzaken zoals de ziekte van Lyme en FSME.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder. Ga bij twijfel wel even langs de huisarts.
De wolfspin kan aanvallen uit zelfverdediging, bijt met zijn kaken door de huid heen en kan allergische reacties veroorzaken. De pijn is vergelijkbaar met een wespen- of bijensteek, maar volgens stadsecoloog Jan Doevendans moeten we vooral niet in de kramp schieten.
Wolfspin herkennen
Wolfspinnen zijn spinnen en die horen bij de Lycosidae familie. Meestal zijn ze lichtgrijs tot donkerbruin van kleur en ze zijn vaak getekend en hebben dan vlekjes of strepen. De lengte van het lichaam is tussen de 0,4 en de 4 cm.
Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter.
Spinnen bijten. Ja, zelfs in Nederland. Ik heb het zelf mogen ondervinden: een kreng van een huisspin rende naar mijn duim en plantte daar venijnig zijn kaken.
Kruisspinnen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel bijten als je ze met de hand pakt. Vaak blijft het bij een beet, maar als een kruisspin echt bang is, kan hij ook een gif injecteren. Dit gif is absoluut niet dodelijk. Je kunt de beet wel voelen prikken en het kan een paar uur flink gaan jeuken.
Bijten. De valse wolfspin is wat groter dan de gemiddelde Nederlandse spin. Door zijn grootte kan de wolfspin door de huid van mensen heen bijten. De valse wolfspin bijt in principe alleen als deze zich bedreigd voelt en de pijn is vergelijkbaar met een wespensteek.
Maar een beet van een valse wolfspin is gelukkig niet gevaarlijk. Ze komen liever niet dichtbij de mens en als dat toch gebeurt - omdat ze zich in het nauw gedreven voelen - kunnen ze je inderdaad soms bijten uit zelfverdediging. Deze spinnen hebben hele kleine tanden, maar kunnen daarmee toch door je huid komen.
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Een beet van de wolfspin is giftig en kan verschillende symptomen hebben. "Het kan heftig zijn als je allergisch bent, maar voor de meeste mensen is een beet niet gevaarlijk", legt Dekkers uit. Over het algemeen is de beet te vergelijken met een wespen- of bijensteek.
Spinnen hebben meestal acht ogen, hooiwagens twee. En het duidelijkst van al: bij spinnen zie je een insnoering tussen kopborststuk en het achterlijf, terwijl dat bij hooiwagens één bolletje is. Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten.
Vioolspinnen (Loxosceles soorten)
Deze, vaak roodbruin gekleurde spinnen worden o.a. herkend aan hun 3 paar ogen, dit in tegenstelling tot de 4 paar ogen die de meeste andere spinnensoorten hebben. Sommige soorten hebben een karakteristiek patroon in de vorm van een viool op hun kopborststuk.
Men beweert dat je ongeveer acht spinnen per jaar wegwerkt terwijl je ligt te slapen. Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Wanneer de huisspin de trilling van de bewegende prooi in haar web voelt, komt ze aangesneld en bijt ze het slachtoffer meestal direct. Wanneer het om een gevaarlijke prooi gaat, zoals een wesp, zal de huisspin verschillende keren kort bijten en direct weer loslaten.
Alleen in Flevoland nog niet gespot
De valse wolfspin komt anno 2022 in 11 van onze 12 provincies voor. Alleen in Flevoland is de geelbruine soort (vooralsnog) niet opgedoken. Rondom Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Zuid-Limburg zijn de valse wolfspinnen het meest actief. “Hij moet wel vaker hier binnengebracht zijn.
Biotoop: In Zuid-Europa vooral in bosgebieden, onder stenen of schors, bij ons vrijwel uitsluitend in of rondom huizen. Leefwijze: De Valse Wolfspin is een nachtelijke jager, die zich overdag verscholen houdt onder stenen of boombast.
Gevaarlijk of niet? Veel mensen denken dat het gif van een vogelspin dodelijk is. Als een vogelspin je bijt dan doet dat flink pijn, maar je zult er niet dood aan gaan. Het voelt een beetje als een wespensteek.
Als je in de herfst ook veel spinnen in huis aantreft, dan is dat ook geen toeval. De mannetjes komen dan uit hun webben om op zoek te gaan naar vrouwtjes. Ze volgen geursporen die de vrouwtjes hebben achtergelaten en kunnen dan ook in je woning of bedrijfspand terechtkomen.
Ze bijten met hun kaken en daar zit hun gif. Dit kan soms dodelijk zijn als er een allergische reactie plaatsvindt. Waar de spin gebeten heeft ontstaat een blaar. Daar kun je ijs op leggen tegen de zwelling.
Wolfspinnen doen het goed in veel leefomgevingen en zijn daar vaak de dominantste kleine roofdieren. De leefgebieden van deze dieren kunnen woestijnen, tropische regenwouden, moerassen en bergen tot boven aan de vegetatiegrens zijn. Het liefst houden zij zich op in graslanden.
“De beet van de valse wolfspin is vergelijkbaar met een wespensteek en kan bij uitzondering – net zoals in het geval van een wespensteek – een allergische reactie veroorzaken”, aldus minister Van der Wal-Zeggelink.
Als de spin in het nauw wordt gedreven of zich bedreigd voelt, kan hij ook de mens bijten. De gevolgen van een beet van de valse wolfspin zijn vergelijkbaar met een lichte bijensteek. Bij personen met een specifieke allergie kunnen de symptomen ernstiger zijn.