Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
Paella. Paella is misschien wel het meest beroemde gerecht van het land, met eindeloze variëteiten die door de jaren heen zijn gemaakt. Deze rijststoofpot is afkomstig van de Valenciaanse Gemeenschap, waar het traditioneel wordt bereid met konijnenvlees, kip en soms zelfs slakken.
De kleine porties bestaan uit typisch Spaanse lekkernijen, zoals chorizo, gazpacho (koude soep), olijven, patatas bravas (gefrituurde aardappelen), calamares (gefrituurde inktvis), jamon serrano en iberico (ham), kroketjes en pimientos de padron (spaanse pepers).
De nummer 1 kon uiteraard niet missen: paella. Als we het over typisch Spaans eten hebben, dan is dit gerecht waarschijnlijk het meest bekend. Het is een rijststoofpot die vaak wordt geserveerd met gamba's, maar ook met kip, konijnenvlees of zelfs slakken.
Na de maaltijd kun je als toetje een Moscatel bestellen, een typisch Spaanse dessertwijn met krachtige kruidige en zoete smaak. Verder drinken de Spanjaarden graag koffie.
Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen. De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
Het land kent vele Nationale parken die zich veelal op de Canarische Eilanden bevinden. Spanje staat verder wereldwijd bekend om de vele historische gebouwen, het stierenvechten, flamencodansen, tortilla, Paella, tapas en grote voetbalclubs (o.a. FC Barcelona, Real Madrid en Valencia).
In feite bestaat de Spaanse keuken uit regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens, die onderling sterk verschillen. De Spaanse keuken zoals men die buiten Spanje kent bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo.
De Iberiërs waren 1 van de eerste volken die in Spanje woonden. Vandaar dat ook de eerste naam van Spanje Iberia was. Ook werd het wel Hispania genoemd en toen de Romeinen het land uiteindelijk zo noemden was dat waar uiteindelijk dus de naam Spanje vandaan komt.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
Ontbijt (desayuno)
Een croissant of zoete koek kunnen ook deel maken van een ontbijt. Je drinkt hierbij een kop koffie met melk (café con leche), verse sinaasappelsap (zumo de naranja) of gewoon melk (leche).
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
In Spanje zijn er veel wandelroutes, fietsroutes en mountainbike routes etc. te vinden. Spanjaarden uit de steden trekken er in het weekend vaak op uit om te gaan wandelen, fietsen of hiken. Je vindt ze daarom in het weekend vaak in de natuur van Spanje.
Een regio (zoals Andalusië) kan een feestdag die op een zondag valt, verplaatsen naar de maandag. Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De Spanjaarden hebben tussen de middag veelal 1 tot 2 uur pauze om te lunchen. Doordat de Spanjaarden in de avond pas laat eten, eten ze in de middag veelal tussen 17:00 en 18:00 nog een extra snack zoals bijvoorbeeld een stukje taart, cake of wat hartigs. Het avondmaal wordt vaak pas na 21.00 uur gegeten.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.